zondag 28 november 2010

Becel, een knutselproduct?

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik geen voorstander van Becel ben. In veel Becel producten is zowel omega 3 als omega 6 toegevoegd. Dat vind ik geen goede keuze omdat voor de omzetting van omega 3 en 6 dezelfde enzymen nodig zijn. De omzetting van omega 6 is dominant, dat betekent dat de omzetting van omega 3 in DHA en EPA wordt geremd en je dus waarschijnlijk weinig hebt aan die toegevoegde omega 3.

AH heeft samen met Becel een actie bedacht: knutsel je eigen (speeltoestel met) Becel. Ik zou als ik productmanager was van zo'n product persoonlijk kost wat kost willen voorkomen dat dit wordt gerelateerd met het begrip 'knutselen'. Want dan denk je toch al snel Becel, een 'knutselproduct' :-) Zou er niemand bij Unilever zijn die zelf deze associatie heeft gemaakt?

Nog een klein stukje over hoe het nu zit met vetten. Omega 3 en 6 zijn essentieel. Dat betekent dat je lichaam ze niet kan aanmaken en je ze daarom uit voeding moet halen. De meeste Westerse mensen eten voldoende (of te veel) omega 6 en te weinig omega 3. Het gaat naast omega 3 ook om EPA en DHA. In theorie kan omega 3 worden omgezet in EPA en DHA. In praktijk gaat deze omzetting moeizaam, zeker bij mannen en ouderen. Daarom is de inname van lijnzaad niet voldoende. De gemakkelijkste manier om zowel omega 3, EPA als DHA binnen te krijgen is door het eten van vette vis, minimaal twee maal per week.

Aanvulling, ik las dit in een restaurant:
'As for butter versus margarine I trust cows more than chemists'

Aanvulling 25 augustus 2011
Een paar weken geleden hoorde ik op de radio steeds de commercial van Blue Band met roombotersmaak. Het intrigeerde mij wat roombotersmaak is, hoe boots je dat na? Ik stuurde daarom een mail met deze vraag naar Blue Band.  Ik kreeg het volgende nietszeggende antwoord terug. "Blue Band Vloeibaar Roombotersmaak is  een vloeibare margarine met de smaak van echte roomboter en met al het goede van vloeibare margarine. Dit product heeft dezelfde optimale voedingswaarden als de gewone Blue Band Vloeibaar en is gezonder dan roomboter en olijfolie." Ik heb gevraagd om deze gezondheidsclaim toe te lichten en nogmaals gevraagd welke stoffen voor roombotersmaak zorgen. Helaas heb ik nooit meer een reactie ontvangen.

Aanvulling 29 augustus 2011
Vandaag kreeg ik toch een antwoord van Blue Band. Hoe het roomboteraroma wordt nagebootst is mij na dit antwoord nog steeds niet echt duidelijk. Zij gaven echter ook een reactie op de verhouding van de inname omega 3 en 6. Deze voeg ik toe, omdat ik dit standpunt al vaker heb gehoord van deskundigen uit het vakgebied en dit past op een blog waar ik verschillende onderbouwde visies en standpunten weer wil geven.

De reactie van Blue Band:
"Wat betreft de inname van omega 6 en de verhouding omega6:omega3. In de reguliere voeding zit over het algemeen niet teveel omega 6, maar te weinig omega 3.

De aanbeveling van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO), maar ook die van de Nederlandse Gezondheidsraad vermeldt een omega6:omega3 verhouding van 10:1 of lager. De omega6:omega3 verhouding in Blue Band Vloeibaar Roombotersmaak ligt rond de 4:1. Deze verhouding ligt dus ruim binnen de aanbevelingen van de Gezondheidsraad.

Wij zijn bekend met afwijkende berichtgeving over de omega3:omega6 verhouding, maar volgen hierin de Gezondheidsraad, welke de richtlijnen op nieuwe wetenschappelijke inzichten toetst. Naast deze verhouding omega 6:omega 3 is ook de absolute inname van omega 6 en omega 3 belangrijk. De huidige inname van meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder linolzuur of omega 6, ligt rond de 7%. Dit is ruim onder de maximale inname van 12 energieprocent. Er zijn geen negatieve bijwerkingen aangetoond in populaties met een inname boven de 12%. De Gezondheidsraad stelt in haar rapport in 2003 dat de inname van omega3 vetzuren minimaal 1 energieprocent moet zijn. Het is aangetoond in het TRANSFAIR onderzoek dat de inname omega3 in Nederland te laag is (Hulshof 1999).

Een scheve verhouding van de omega6:omega3 ratio is derhalve vooral te wijten aan een te lage omega-3 inname. Dit is mede de reden dat Unilever recent extra omega3 aan producten heeft toegevoegd. Het is overigens vrijwel onmogelijk om een omega6:omega3 verhouding boven de 10:1 te krijgen via de normale voeding. Dit komt vrijwel alleen voor bij een heel hoge vetinname, of door gebruik van voedingssupplementen of speciale oliën."

Het gaat om nuance verschillen. Wat is nu waarheid? Uit deze case blijkt toch wel weer, dat ook in de wetenschap dé waarheid niet bestaat. Praktisch zou ik willen adviseren: beperk de inname van omega 6, maar nog belangrijker is om de inname van omega 3 te verhogen. Dat doe je door één maal per week vette vis te eten.