dinsdag 2 november 2010

Puur en eerlijk van AH

Ik heb me de laatste maanden regelmatig afgevraagd waarom AH puur en eerlijk introduceerde. Was het alleen om geld te verdienen? Of voelde ze ook de maatschappelijke druk om als grote marktspeler mensen te motiveren gezonder te eten. Ik hoop oprecht dat dit laatste argument ook een rol speelde maar tegelijkertijd betwijfel ik dat ook. Puur en eerlijk komt veelvuldig in communicatie-uitingen voor maar beslaat slechts een heel klein deel van het assortiment. Het zou zo mooi zijn als AH daadwerkelijk puur en eerlijk zou nastreven. Een paar voorbeelden om te illustreren dat de realiteit toch anders is.

Het eerste wat ik vandaag zie als ik AH binnen loop, is een aanbieding van aardbeien. Aardbeien in dit seizoen? Niet te eten en ook helemaal niet duurzaam. In dat geval zouden er appels en peren liggen. Daar valt minder aan te verdienen. En natuurlijk wil een supermarkt geld verdienen. Maar waarom dan geen bijzondere appels en peren. Dan ben je echt puur en eerlijk bezig!

Een ander voorbeeld. Ik zoek thee en zie ineens kauwgomballen thee en marshmellow thee. Jakkes, dat klinkt vies. Als ik de ingredienten lees op de verpakking vallen die best mee. In ieder geval niet erger dan de meeste andere thee. Waarom kiest AH toch voor dit soort namen? Dat klinkt heel chemisch, terwijl dat nog wel meevalt. Feestthee of vriendinnenthee klinkt toch ook leuk. Zou dat echt minder verkopen? Ik ga het AH eens vragen waarom ze deze keuzes maken. Het zou toch mooi zijn als ze daadwerkelijk een stap zouden willen zetten naar puur en eerlijk. Nu lijkt het toch meer een marketingtruc. Ik heb met de supermarktmanager afgesproken dat we onder het genot van een kopje koffie het antwoord van het hoofdkantoor een keer door gaan nemen. Dat vind ik nu weer een leuk aanbod. Ik verheug me erop. Maar eerst eens kijken wat het hoofdkantoor gaat antwoorden. Ik ben benieuwd :-).

Aanvulling 20 november 2010
Het is 2,5 week later. Ik heb alleen op 2 november een telefoontje gehad dat ze er inhoudelijk op terug zouden komen. Wat ik al had verwacht, het is blijkbaar een hele moeilijke vraag. En het antwoord is niet gemakkelijker geworden nu ze een prijs van het Voedingscentrum hebben gewonnen met het product 'extra mager vlees'. Klinkt niet als een heel erg puur product maar ik kan me vergissen. Ik kijk nog steeds uit naar het antwoord van AH.

Antwoord 26 november 2010 van AH (toen ik ze tocn nog maar een keer belde)
Het merk AH puur&eerlijk hebben we in 2009 geintroduceerd. We zagen dat onze klanten steeds bewuster wilden consumeren, maar door een wildgroei aan keurmerken door de bomen het bos niet meer zagen. Om het hen gemakkelijker te maken hebben wij gekozen voor één merk dat staat voor producten die met extra zorg voor mens, dier, natuur of milieu zijn geproduceerd. Een heel braaf niets zeggend antwoord. Jammer, een gemiste kans.