zaterdag 5 maart 2011

Zoetstoffen een goed alternatief voor suiker?

Als er een nieuwe zoetstof wordt ontwikkeld, wordt deze altijd weer enthousiast ontvangen. Ik begrijp dat nooit zo goed. Ons lichaam is niet gemaakt om grote hoeveelheden zoetstof te verwerken. Ik denk daarom ook dat er nooit een zoetstof zal worden ontwikkeld, die we onbeperkt zonder schade kunnen eten. Dat geldt ook voor stevia. Laten we daarom leren om beter te leren proeven, zodat we smaak niet hoeven te verbloemen met bijvoorbeeld heel veel zoet. Minder zoet is gewoon een kwestie van wennen: zoet eten hebben we aangeleerd en kunnen we dus ook afwennen.

Zoet, of dat nu suiker is of een zoetstof (in lightproducten) geven je lichaam een signaal dat er zoet binnen komt. Het lichaam verwacht dan iets zoets en blijft dat verwachten als dan slechts een zoetstof wordt gegeten/gedronken. Met het gevolg dat je minder snel een verzadigingsgevoel krijgt en dus mogelijk dooreet.

Bovendien geven kunstmatige zoetstoffen niet die lekkere smaak waar je eigenlijk naar verlangt. Als je een keer behoefte hebt aan wat zoet, neem dat dan gewoon in een 'normale' hoeveelheid en geniet daar dan ook van. Suiker heeft wel meer kcal, maar dat is dan ook meteen een extra reden om het minder vaak te eten. Bij zoetstoffen zou je door de lage calorische waarde wellicht het idee krijgen dat je het onbeperkt zou kunnen eten.