maandag 9 mei 2011

In het ziekenhuis: insuline in plaats van de juiste voeding

Mijn 84-jarige vader die o.a. diabetes 2 heeft, ligt in het ziekenhuis met een ernstige longontsteking. Je hoopt toch in een ziekenhuis dat er gezonde voeding wordt aangeboden. Dat hopen ze zelf ook, want het betreffende ziekenhuis geeft een boekje uit 'eet je beter'. In dat boekje staat dat het belangrijk is dat je voldoende eet om ondervoeding te voorkomen. Zelfs het ziekenhuis denkt dat het gaat om de hoeveelheid in plaats de voedingsstoffen. Dat is toch te gek om waar te zijn! Maar volgens de afdeling communicatie staat het vast goed om een dergelijk boekje aan te bieden. Maar helaas sluit dit op geen enkele manier aan op de werkelijkheid. Ze hebben werkelijk geen idee wat gezonde voeding is in het geval van diabetes. Ze geven op goed geluk maar wat. Afgelopen zondag wilde ze hem, terwijl hij nauwelijks aanspreekbaar is zelfs een gevulde koek geven. Een diabetespatient, die daar totaal geen behoefte aan heeft :-( Ze meten wel regelmatig het bloedglucose en als dat dan te hoog is spuiten ze het gewoon weg met insuline. Een opmerking dat dit waarschijnijk niet nodig is als de juiste voeding wordt aangeboden snappen ze uiteraard wel maar kunnen ze niet implementeren. Al dagen lang gaat dit zo. Mijn vader eet altijd gezond, behalve als hij in het ziekenhuis ligt.

De eerste drie dagen kreeg mijn vader gewone voeding en drinken. Toen hij verplaatst werd naar een andere afdeling, moest hij een sliktest doen en mocht hij ineens geen vocht meer, terwijl zijn situatie niet anders was dan de dagen daarvoor. Dat betekent dat bij al het drinken scheppen Nutilis verdikkingsmiddel wordt toegevoegd. Mijn vader klaagt over enorme dorst(wellicht veroorzaakt door een verhoogd bloedglucosegehalte). Daarom hebben we gevraagd of er een andere mogelijkheid is. Het enige antwoord is dan: nee, protocol! Dat hij zo'n dorst heeft is pech. Daar moet toch een oplossing voor te vinden zijn. Het zou trouwens best eens zo kunnen zijn dat hij veel te weinig vocht binnenkrijgt. Er wordt namelijk geen vochtdagboek bijgehouden, terwijl mijn vader echt veel te ziek is om dit zelf bij te houden.

Nog een ander aspect van de Nutilis is het effect daarvan op het bloedglucose. In 1 glas vocht moeten 3 scheppen Nutilis worden toegevoegd. 1 schep bevat 3,4 gram koolhydraten (1 schep suiker 15 gram koolhydraten). Hoewel ik niet bekend ben verdikkingsmiddelen lijkt me gezien de hoeveelheid koolhydraten dat het middel zeker een ongunstige invloed zal hebben op het bloedglucosegehalte.
Het bloedglucose wordt gestabiliseerd door het spuiten van extra insuline.