zondag 25 december 2011

Opzouten met zout?

Het advies is om zout (vanwege het natrium) te beperken. Is dat zinvol voor iedereen? In circa 90% van de gevallen is er sprake van essentiële hypertensie (hoge bloeddruk). Dit betekent dat er geen oorzaak kan worden gevonden voor de hoge bloeddruk. Daarom is een zoutadvies helemaal niet zo heel belangrijk. Dit kan in individuele gevallen wel nuttig zijn. Het verliezen van gewicht, minder stress, niet roken, meer bewegen  en het eten van meer groente zijn  wellicht relevanter om een hoge bloeddruk te verlagen.

Bij het meten van de bloeddruk is de focus verschoven naar de onderdruk (diastolische druk). Er is bij volwassenen sprake van hypertensie als de onderdruk bij minimaal drie maal meten in een periode van minimaal drie maanden meer dan 90 mm Hg bedraagt.  Overwogen wordt om deze onderdruk aan te passen naar 80 mm Hg.

De hoogte van de onderdruk wordt echter nauwelijks beïnvloed door de inname van natrium. Waar het wel om gaat, is de verhouding tussen de inname van kalium en natrium. Dit is geen aanbeveling om onbeperkt natrium te eten want we gebruiken wel erg veel zout. Maar wel om te leren ook het gezond verstand weer te gebruiken.

De Consumentenbond doet alle mogelijke moeite om de industrie het zoutgehalte te laten verminderen. Waarom? Omdat er eenmaal besloten is dat dit de campagne is, waar ze zich dit jaar mee bezig willen houden. Maar het kan toch veel eenvoudiger?

Leer mensen dat ze beter zelf kunnen koken en de voorbewerkte producten (met vaak te veel natrium) laten liggen. Verder kun je het kaliumgehalte in je voeding relatief gemakkelijk verhogen, gewoon door meer groenten te eten. Een gemakkelijke boodschap en daarom is het voor mij best wel onbegrijpelijk dat de consumentenbond er zo’n ingewikkelde boodschap van maakt.

Samengevat:
Kook zelf met herkenbare (onbewerkte) producten en eet meer groente!

Aanvulling 15 juni 2012
Het blijkt ook nog eens dat er met de etikettering enorm wordt gerommeld.

Je kunt ook kiezen voor zout waarin (een deel van het) natrium is vervangen door kalium.