woensdag 22 februari 2012

Weten we echt wat gezond eten is?

Vandaag las ik op de site van Food for Food de kop van het artikel 'de consument heel goed weet wat ongezond is'. Is dat wel zo? Ja en nee. Ja, als iedereen zo zou eten als hij/zij dacht dat gezond was, zou iedereen vele malen gezonder eten dan dat ze nu doen.

Toch ligt dit wat complexer. Mensen zeggen in een onderzoek wel dat ze weten wat gezonde voeding is, maar de vraag is of dat ook juist is. In de praktijk denken mensen altijd dat ongezond gedrag over de buren gaat en niet over hen. Veel mensen kunnen slecht reflecteren over hun eigen gedrag, waardoor uitkomsten van dit soort onderzoek slechts beperkt waar zijn. Dit is ook wat ik herken in mijn praktijk.  Mensen weten het wel, maar zijn zich er nog niet volledig van bewust. De meeste mensen (h)erkennen hun eigen gedrag pas als ze daar rechtstreeks op aangesproken worden.

Ook de conclusie van het onderzoek dat mensen hun adviseur niet vertrouwen of de verleiding niet kunnen weerstaan deel ik in mindere mate. In mijn natuurgeneeskundig praktijk zijn cliënten in theorie vaak (in grote lijnen) inderdaad uitstekend op de hoogte wat gezonde voeding is. Maar weten en doen liggen soms ver uit elkaar. En dat wordt slechts deels veroorzaakt doordat mensen de verleidingen niet kunnen weerstaan.

Hoe werkt het dan in de praktijk? Mensen zijn vaak al lange tijd met hun voedingsprobleem bezig. Ze hebben veel gelezen, bronnen die elkaar vaak tegen spreken, maar toch hebben ze eens het  een en ander geprobeerd en dat werkt niet of onvoldoende om hun probleem op te lossen. Op dat moment is het enorm lastig om de motivatie erin te houden. Mensen denken dan: we hebben al zoveel geprobeerd, het werkt allemaal niet, waarom zouden we nog moeite doen. Als op zo'n moment de juiste informatie langs zou komen, dan zou dit voor een deel van de mensen voldoende zijn om er zelf mee aan de slag te gaan. Maar die informatie ontbreekt vaak en als er wel informatie is, motiveert deze info onvoldoende om met gedragsverandering aan de slag te gaan.

Dat ben ik dan wel weer eens met de uitkomsten van het onderzoek. Het heeft weinig zin de informatie zo te presenteren zoals dat nu gebeurt. Mensen hebben op het moment dat ze afhaken niets aan über correcte wetenschappelijke informatie, maar wel aan informatie die hun helpt net dat stapje te nemen om voor de gezonde keuze te kiezen. Leer mensen dat puur eten, dus eten zonder etiketten de juiste keuze is.  De informatie op etiketten zou van een onafhankelijke partij moeten komen die zich niet als de beste wetenschapper profileert maar als de beste therapeut. Ik vermoed dat zo'n partij er voorlopig niet zal komen. Jammer, want dat zou mogelijk deels het overgewicht in Nederland kunnen beperken.

Aanvulling
Ik kom net terug van de verbouwde Dirk, de supermarkt bij mij om de hoek. Een prachtige winkel, maar ik word droevig van het assortiment. Als 5% voeding is, is dat veel. Ze zeggen goedkoop te zijn, maar als je zou berekenen wat je betaalt per nuttig nutriënt zou dat nog best wel eens tegen kunnen vallen, helaas.