zaterdag 3 maart 2012

Is HFCS in Nederland ongezond?

Met dit blogje maak ik mijn naam waar. Ik heb een passie voor voeding en feiten. Dus in mijn geval klopt het vooroordeel zeker niet dat natuurgeneeskundigen niet op basis van feiten adviseren :-). Wel klopt dat ik kritisch kijk of iets juist is of niet

HFCS is in Nederland (Europa) altijd glucosefructosestroop is en nooit fructoseglucosestroop. Dat betekent dat het aandeel glucose altijd groter is dan het aandeel fructose.

Eigenwijs als ik ben heb ik dit toch ook nog gecontroleerd. Ik heb Cargill (o.a. producent van HFCS) gebeld en aan een techneut gevraagd hoe een en ander in elkaar zit. Zij bevestigde dit. Daarnaast heb ik nog twee deskundigen gesproken die ik persoonlijk ken en die allebei ook in de industrie werken. Ook zij bevestigden dit. Kortom: het 'HFCS-probleem' bestaat in Nederland inderdaad niet.

Dit betekent overigens niet dat je onbeperkt glucosefructosestroop zou kunnen eten, want het is net als kristalsuiker niet iets dat iets toevoegt aan een gezond voedingspatroon.

Ik ken wetenschappers die in de voedingsindustrie werken en schrijven dat HFCS ongezond is. Die hebben dat dus niet zo grondig onderzocht als ik. Dus wetenschappers, misschien toch maar naar de feiten kijken en niet naar de vooroordelen. Ik leer het jullie graag!

Leuk, in een stukje op de site van VMT is een link naar dit blogje geplaatst.