maandag 29 oktober 2012

De feiten over E 621

Met dit blogje ga ik geen vrienden maken, vermoed ik :-) Vriendelijk verzoek om ook als je het niet met me eens bent op een normale toon te reageren. Anders heeft een reactie geen zin, omdat ik het niet zal plaatsen.

Door mijn blogje over het boek 'Wat zit er in uw eten' dacht ik er goed aan te doen om nog eens kort uit te leggen hoe dat zit met E621. Andere namen voor E621 zijn Ve-tsin, MSG en natriumglutamaat. Is dat nu schadelijk of niet?

Natriumglutamaat is een zout van het aminozuur glutaminezuur. Aminozuren zijn de bouwstenen van de eiwitten in vlees, melk, soja en granen. Als je die eiwitten binnenkrijgt, krijg je dus ook glutaminezuur binnen. Deze eiwitten worden in losse aminozuren geknipt en daarna in het lichaam opgenomen. Ongebonden glutaminezuur heet vrij glutaminezuur. Vrij glutaminezuur kunnen we proeven, dat is de smaak umami. Umami hoort met zoet, zuur, bitter en zout tot de basissmaken die mensen kunnen proeven met kun tong. Gebruikt een kok te veel umami, dan wordt de maaltijd oneetbaar. Volgens Ralf Hartemink, levensmiddelentechnoloog, bevat een maaltijd hooguit een gram natriumglutamaat. De gemiddelde Nederlander krijgt per dag iets meer dan een halve gram natrimglutamaat binnen. Inwoners van Thailand, Japan en Korea ongeveer drie maal zo veel.

Er zijn verschillende verbindingen met glutamaat mogelijk, zoals kaliumglutamaat en magnesiumglutamaat. Over deze verbindingen wordt niet geklaagd, ook al vormen ze in de mond vrijwel identieke verbindingen. Voor alle glutamaatvarianten geldt dat fabrikanten ze onbeperkt mogen gebruiken, mits ze dat op het etiket vermelden. Fabrikanten mogen voeding met die stoffen 'volkomen natuurlijk' noemen.

Glutamaten zijn smaakversterkers, deze versterken de smaak van de in nature aanwezige smaken. Omdat glutamaten goedkoper zijn dan andere kruiden en specerijen worden ze veelvuldig gebruikt. Dat is niet gevaarlijk, maar wel jammer. Hierdoor gaat alles hetzelfde smaken en leren we niet meer om de oorspronkelijk smaken te herkennen. Dat vind ik een enorm gemis.

Glutamaten kunnen bij een klein deel van de mensen tot overgevoeligheden leiden. Maar dat geldt voor veel voedingsstoffen en die worden dan ook niet gevaarlijk genoemd. Zelf houd ik van oorspronkelijke smaken. Tevens heb ik een allergieverleden. Op het moment dat mijn allergie opspeelt zal ik erop letten dat ik voeding die van nature een hoge dosering glutamaten bevat, beperk.