dinsdag 23 oktober 2012

Gezond eten: negeer het (blauwe) vinkje

Soms denk ik wel eens dat er in Nederland een groep mensen bewust bezig is om mensen zo raar mogelijk te laten eten. Waarom ze dat doen? Omdat geld verdienen in ons land veel belangrijker is dan onze gezondheid. Eerder hadden we het 'ik kies bewusteloos' logo. Dat is nu vervangen door het vinkje. Denk nu vooral niet dat dit producten zijn die gezond zijn. In dat kader is het eigenlijk ook wel weer handig dat al die rare bewerkte producten vinkjes staan. Ze hebben alle producten die je niet moet kopen als je gezond wilt eten alvast voor je verzameld. Dat is ook wel weer handig :-)

Hoe kies je gezonde voeding dan wel? Kies levende voeding, dat is voeding waarvan je (met een beetje moeite) weet waar het vandaan komt: o.a. groenten, fruit, noten, vlees en vis. Kies dit in een vorm die zo min mogelijk bewerkt is. Elke bewerking gaat ten koste van een (klein) stukje vitaliteit. Dit is geen pleidooi om alles rauw te eten. Koken is namelijk een vorm van voorvertering en gekookte voeding kan daarom voor mensen met een verminderde darmwerking beter verteerbaar zijn. Het is wel een pleidooi om zo min mogelijk te eten uit pakjes en zakjes. Daar zitten vaak hulpstoffen in waar je lichaam moeite mee heeft en die pakjes en zakjes geven zelden nuttige voedingsstoffen. Ook producten die grotendeels in een fabriek in elkaar zijn geknutseld missen levenskracht en nuttige voedingsstoffen. Dus waarom zou je daar je lichaam mee lastig vallen?

Of elk product met een vinkje ongezond is weet ik niet. Er zal hier en daar best een gezond product tussen zitten. Mijn advies is wel om producten met een vinkje met een gezond wantrouwen te benaderen. Dit onduidelijke logo is echt niet bedacht voor onze gezondheid.

En voor diegene die toch graag weten hoe het vinkje in elkaar zit. Er zijn groene en blauwe vinkjes. Het groene vinkje staat op basisproducten. Dit zijn producten die dagelijks passen in een gezond voedingspatroon. Om een groen vinkje te krijgen heeft een product minder verzadigd vet, zout, suiker of juist meer vezels (ten opzichte van dezelfde product in deze categorie). Of een product gezonder worden als je er extra vezels aan toevoegt en dus meer bewerkt, is ook maar de vraag. Producten zonder logo zijn niet per definitie ongezonder. Fabrikanten die niet mee betalen aan de stichting mogen het logo niet voeren. En niet bewerkte producten zoals groenten en fruit doen ook niet mee*. Begrijp je het nog?

Dan bestaat er sinds kort ook het  blauwe vinkje. Dat zijn producten die je voor een gezond voedingspatroon niet nodig hebt en dus geen basisproducten zijn. Die kun je dus in ieder geval zeker overslaan. Om hiervoor in aanmerking te komen heeft het product minder kilocalorieën, verzadigd vet, suiker of zout.

We leren hiermee dat voeding heel moeilijk is en dat je daarom niet zelf meer kunt kiezen. Dat is onzin! Af en toe iets lekkers eten hoort bij het leven. Kies dan wat je echt lekker vindt en geniet. Het is bij een 'normaal' voedingspatroon helemaal niet nodig om je de hele dag af te vragen of je voeding voldoet aan de wensen van de fabrikanten van het vinkje. Een ijstaart met een vinkje eet je een keer als dat je echt lekker vindt. Als je een andere ijstaart zonder vinkje smakelijker vindt, kies daar dan voor. Een ijstaart eet je immers voor de smaak en niet voor je gezondheid :-)

Er bestaat overigens tegenwoordig ook een zwart/wit variant (voor de groene en blauwe vinkjes). Zouden er werkelijk nog consumenten zijn die dit begrijpen?

* groenten en fruit heeft tegenwoordig soms ook een vinkje, gewoon omdat het gezond is. De criteria spelen hierbij geen rol.