dinsdag 20 november 2012

Light onduidelijk of onnodig?

Het Voedingscentrum communiceert vandaag dat de term light onduidelijk is voor de consument. De term light mag op de verpakking staan als er óf 30 procent minder suiker, óf 30 procent minder vet, óf 30 procent minder kilocalorieën in een product zitten. Dat betekent dus niet dat light altijd minder kilocalorieën bevat. Volgens het voedingscentrum moeten we daarom leren beter etiketten te lezen.

Ik zou nog liever zeggen: er is dus inderdaad geen reden om light-producten te eten. Light-producten zijn nooit basisproducten. Nee, het zijn producten die je gebruikt voor de lekkere smaak. Je hebt behoefte aan een bepaalde smaak en die behoefte wil je vervullen. Dat doe je niet door een vervangend light product met een andere smaak te gebruiken. Dan blijft die behoefte aan een bepaalde smaak en blijf je mogelijk (mede) daarom dooreten.

Producten die niet direct in een gezond voedingspatroon passen moet je gewoon niet te vaak eten en dus zeker niet dagelijks. Af en toe (!) zin iets lekkers, geniet er dan oprecht van en pest jezelf niet met een minder lekkere smaak van light. Light is bedacht voor de inkomsten van de fabrikant en niet voor de gezondheid van de consument.