zaterdag 1 december 2012

Puur en onduidelijk broodje

Vorige week kocht ik dit broodje bij AH:Een broodje van het merk Puur & Eerlijk en een sticker die suggereert dat het een biologisch broodje is. Maar het is geen EKO-sticker. Ik eet niet alleen biologisch maar als ik iets koop dat biologisch lijkt dan verwacht ik wel dat dit alleen gebeurt als het daadwerkelijk biologisch is. Ik vraag in de winkel of het biologisch is. Zelfs de oprecht aardige supermarktmanager weet het eigenlijk niet. Hij is het met me eens als het niet biologisch is, dat het zeer onduidelijk is voor klanten.

Ik bel na het weekend met klantenservice. Die zeggen dat Puur & Eerlijk altijd biologisch is en dat ik dat na kan lezen op de website van AH. Dat staat er echter helemaal niet! Puur & Eerlijk is een mengelmoes van allerlei dingen en soms is er ook wel eens iets dat biologisch is. Als het daadwerkelijk een biologisch product is, heeft het dit logo. Dat is wettelijk beschermd, iets zonder dit logo is geen biologisch product.

Ik heb daarna persvoorlichting gebeld, maar die zijn veel te belangrijk om klanten te woord staan. En zeker klanten die een inhoudelijke vraag hebben, die moet je zoveel mogelijk uit de weg gaan. Ik vertelde ze dat klantenservice zelf geen flauw idee heeft wat Puur & Eerlijk. Ook wel begrijpelijk, want het is in de basis zo'n onduidelijk verhaal. Pech, persvoorlichting kon me uitsluitend doorverwijzen naar klantenservice. Maar die hebben nu juist geen idee hoe een en ander in elkaar zit.

Uiteindelijk kreeg ik ook nog een mail van klantenservice met een uiterst vage tekst: 'In het verleden werd het afbakken van brood (bijvoorbeeld  in een supermarkt) gezien als een bereidingshandeling. Dit werd door het Ministerie ook zo aangegeven. Om te voorkomen dat 'alle' supermarkten gecertificeerd moesten worden is er (eind jaren '90) voor gekozen om biologisch brood te voorzien van een ouwel om de aantoonbaarheid naar de consument te waarborgen. Om een lang verhaal kort te maken : De tekst Eko mag niet meer worden gebruikt. In overleg met verschillende kwaliteitsinstanties is het logo Bio daarvoor in de plaats gekomen'. Maar dan is het toch niet biologisch, want het EKO-keurmerk ontbreekt?

Ik vermoed dat het zo is als ik heb opgeschreven. Maar zeker weet ik dat niet. Dat is ook niet raar aangezien AH het zelf ook niet weet :-). Ik nodig diegene die weten hoe het in elkaar zit van harte uit om te reageren op mijn blog. Mijn conclusie is tot het tegendeel bewezen is dat AH Puur en Oneerlijk is.

Aanvulling 7 december 2012
Het vervolgantwoord van AH is: 'Sinds de Europese commissie het Biologische logo op Europese niveau heeft geharmoniseerd, is Albert Heijn aangesloten bij Skal. Skal is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland. Omdat ons brood in de winkel is afgebakken, is het voor Skal voldoende als de nieuwe Bio ouwel op het brood staat samen met ons (AH) Skal nummer: 001920'. Ik heb dit gevraagd aan Skal en het verhaal van AH is juist. Het bewuste broodje was dus wel biologisch. Mijn eerste verhaal was onjuist.