zondag 24 februari 2013

Foodwatch nietszeggend of sprakeloos?

Foodwatch, die club die doet of ons voedingspatroon hen aan het hart ligt, is die echt zo onbetrouwbaar als ik denk? Het lijkt er steeds meer op. Voor diegene die het niet hebben gevolgd. In september 2012 ging de vraag van de maand van Foodwatch over kokos. In het relatief kleine stukje stonden vier (!) fouten. Kokos is geen MCT-vet, maar een lange keten vetzuur. Daarnaast zijn uit het bijgevoegde wetenschappelijk onderzoek minstens drie foutieve conclusies getrokken. Robert Hoenselaar schreef daar dit stuk over. Vanaf 28 januari 2012 heb heb ik Foodwatch meerdere malen om een reactie gevraagd. En als ze dat niet willen in ieder geval het antwoord op hun vraag van de maand te corrigeren en dat ook te communiceren. Tot nu toe is dit niet gebeurd.

Zouden ze nog ijverig de wetenschappelijke bronnen aan het uitpluizen zijn? En ben ik gewoon te ongeduldig? 27 dagen voor een relatief eenvoudige vraag is best lang, toch? Of zou het echt zo zijn dat een stuk met vier fouten die hen bekend zijn gewoon laten staan? Nee, dat kan toch gewoon echt niet!

Als dat wel zo is, wat zegt dat dan over Foodwatch? Dat ze denken mee te kunnen varen met Foodwatch Duitsland? Ik hoorde namelijk dat die club wel weet waar ze mee bezig zijn. Als je als Foodwatch Nederland iets wil bereiken dan moet je 'alles' weten van fysiologie, voeding, voedselveiligheid. En het is natuurlijk ook wel handig als je wetenschappelijk onderzoek kunt lezen, als je dat wilt gebruiken als onderbouwing. Aangezien deze kennis niet aanwezig is, zou ik adviseren die club gewoon links laten liggen. Een nieuwsbrief heeft voor leken weinig zin als je niet weet of daar betrouwbare informatie in staat. En subsidieverstrekkers aub geef het geld aan een club die wel wat van voeding weet (en daarnaast wars is van politiek). Persoonlijke hobby's hoeven niet door de maatschappij worden gefinancierd.

De informatie van Foodwatch is nietszeggend. Persoonlijk ben ik voorlopig nog steeds sprakeloos vanwege deze bewust foutieve informatie, die ze weigeren te corrigeren. Een ongepaste arrogantie van Foodwatch en dus een onnodig onbetrouwbaar clubje. Jammer zo'n club zou best zin kunnen hebben, maar niet in deze vorm met deze mensen.

Aanvulling 25 februari 2013
Ik heb vandaag op mijn initiatief contact gehad met de diëtiste die stukken schrijft voor Foodwatch. Ik had een bijzonder prettig goed inhoudelijk gesprek. Dat geeft vertrouwen. Als meer duidelijk is zal ik dit communiceren.

PS
 Ik heb ze maanden persoonlijk aangesproken op hun fouten. Pas toen bleek dat ze fouten bewust lieten staan, ben ik er over gaan schrijven op mijn blog.