zondag 3 februari 2013

Zijn de conclusies over hart- en vaatziekten bij vegetariërs juist?

Deze week zag ik veel tweets over dit onderzoek. De conclusie zou zijn dat vegetariërs een derde minder kans hebben op hart- en vaatziekten. Maar kan die conclusie wel getrokken worden uit dit onderzoek?

Je kunt een dergelijke conclusie alleen trekken als het profiel van de 'vegetarische' deelnemers vergelijkbaar zijn met 'niet-vegetarische' deelnemers. Omdat je interesse hebt in het effect van al dan niet eten van vlees/vis kun je alleen correcte conclusies trekken als uitsluitend dat aspect verschilt. Er zijn echter ook belangrijke andere verschillen bij aanvang van het onderzoek. In onderstaande tabel heb ik enkele verschillen opgenomen:Niet-vegetarisch (29941)
Vegetarisch (15120)
Absoluut
Percentage
Absoluut
Percentage
Hoge bloeddruk
3180
10,8 %
863
5,7%
Hoog cholesterol
1721
5,8 %
317
2,1 %
Langdurige
behandeling
7727
26,2 %
2802
18,5 %


In het onderzoek wordt geschreven dat mensen die vegetarisch eten meer kaas, fruit, groenten en volkoren producten eten. Dus ook het voedingspatroon is niet vergelijkbaar omdat de verschillen niet uitsluitend zijn gebaseerd op wel of niet vlees/vis eten. ook daardoor kunnen de verschillen (mede) worden verklaard.

Dit is geen representatieve onderzoeksgroep en derhalve kan uit dit onderzoek geen enkele algemene conclusie worden getrokken. Jammer dat dit wel klakkeloos door veel mensen (waaronder professionals) als waarheid is aangenomen.

Als je zelf geen idee hebt hoe je onderzoek kunt lezen, dan kun je in ieder geval wel kijken of er mogelijk sprake is van belangenverstrengeling. In dit geval is o.a. TJK (een lid van de Vegetarian Society) betrokken bij de opzet van de studie. Dat betekent dat het handig is om de conclusies extra kritisch te bestuderen.

Eerder schreef Robert Hoenselaar dat vegetariërs niet langer leven.

Ik heb helemaal niets tegen een vegetarische voeding (ik eet zelf ook weinig vlees), maar ik vind niet dat we dit nu massaal moeten gaan eten omdat dit zogenaamd gezonder zou zijn. Of het wel of niet gezonder is, daar zijn de meningen over verdeeld. Het is in ieder geval nog niet aangetoond dat vegetarische voeding gezonder is. Wat minder vlees kan wat mij betreft zeker geen kwaad, al zou je dat alleen al beslissen uit het oogpunt van variatie en duurzaamheid.