vrijdag 19 april 2013

Coca-Cola wil dat we sporten, zodat we meer Coca-Cola drinken

Wat leven we toch in een 'nepwereld', gedomineerd door marketing. Geld verdienen heeft de allerhoogste prioriteit en daarvoor wordt alles opzij geschoven. Dat Coca-Cola onze gezondheid echt van geen enkel belang vindt, daar kan ik (met moeite) nog mee leven. Maar doe dan niet net of het je hoogste prioriteit heeft. Vroeger heette dat gewoon liegen, nu maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Er bestaan weinig producten die helemaal geen nuttige voedingsstoffen bevatten, maar Coca-Cola is toevallig wel zo'n product. Dagelijks een glas 'gewone' Cola extra resulteert na een jaar gemiddeld in een gewicht van 4 kg meer. Dat vond Coca-Cola, enorm begaan met onze gezondheid, eigenlijk ook wel erg. Daarom produceerden ze light. Inmiddels is er ook Cola met stevia op de markt, die overigens vanwege de smaak ook suiker bevat. Marketingtechnisch heel slim: meer verschillende producten betekent voor een bedrijf als Coca-Cola gewoon meer schapruimte en dus meer omzet.

De voorstanders van Coca-Cola zullen zeggen dat ze nu toch kleinere flesjes/blikjes aan gaan bieden. Ja dat schijnt zo te zijn. Maar als ze alleen al vanwege dat aspect keer op keer geroemd worden in de media is ook dat ook gewoon weer een marketingtruc om meer Coca-Cola te verkopen. Een merk als Coca-Cola heeft als enige doel om zoveel mogelijk geld te verdienen. Prima, maar doe dan niet of je ook maar enigszins interesse hebt in gezondheid.

Coca-Cola (maar ook andere frisdranken en vruchtensappen) tast door het zuur het glazuur van de tanden aan. Voor je tanden is een kleiner flesje (en dan meer momenten) een erg slechte keuze. Sporten (zonder Coca-Cola!) is uiteraard uitstekend voor je gezondheid, maar drink dan gewoon water en/of thee zonder suiker.

Hieronder voor de liefhebbers nog de nieuwe feel good commercial. Ik lees in sociale media dat er mensen zijn die respect hebben voor deze marketingcampagne van Coca-Cola. Wellicht dat diegene die dat vinden eens hun eigen integriteit wat kritischer moeten bekijken.