donderdag 13 februari 2014

Luister niet naar foutieve voedingsadviezen van opvoedblad J/M!

Van de week zag ik via twitter deze foto langs komen. Ja echt er staat 'J/M beveelt mij aan!' Hoe ethisch is het als een 'opvoedblad' zonder verstand van voeding, voeding aan gaat bevelen?

Ouders zullen dan al snel denken dat de informatie juist is. Dat is helaas niet zo! Door de grote nadruk in de voorlichting op het verminderen van vet in de voeding, gebruiken veel gezinnen vetarme producten zoals magere melkproducten en halvarine. De voeding van een peuter kan hierdoor echter te weinig vet bevatten, waardoor het energiegehalte te laag is en de voorziening van de in vet oplosbare vitamines, met name van vitamine D, gevaar loopt. Bovendien kan een vetarme voeding leiden tot peuterdiarree.

Vet is niet eng. Om overgewicht te voorkomen moet je minder kcal binnen krijgen dan je verbruikt. Als kinderen te dik zijn geef ze dan minder frisdrank, snoep, koek en snacks. Maar geeft ze minstens halfvolle melkproducten omdat die meer lijken te verzadigen.

Arla verkoopt dit drankje als 100% natuurlijk. Dat klinkt heel gezond. Natuurlijk is geen beschermd begrip en verkoopt vast goed. Je kunt je wel afvragen wat er natuurlijk is aan een drankje waar al het natuurlijke vet uit is gehaald.

Ik heb zowel J/M als Arla gevraagd om hun standpunt toe te lichten. Van beide partijen heb ik geen reactie ontvangen. Als ik deze nog krijg zal ik deze toevoegen op mijn blog.