zondag 11 mei 2014

Wat is natuurvoeding: een hype?

Voor mij is natuurvoeding zeker geen hype. Ik heb immers heel bewust gekozen voor de opleiding Hogeschool voor Natuurgeneeskunde. Maar anderen die daar niets van af weten lijken in deze markt graag een graantje mee te pikken. Gisteren kreeg ik de vraag wat natuurvoeding is. Diegene die de vraag stelde was terecht verward want ze had namelijk gelezen dat natuurvoeding hetzelfde zou zijn als paleo. Is dat wel zo? Wat is natuurvoeding?

Ik geef je wat gedachten mee, zodat je zelf een mening kunt vormen. Ik heb niet de intentie een sluitende definitie te geven van natuurvoeding of een paleo voedingspatroon. Het maakt me persoonlijk niet zo uit wat we vroeger precies aten. Belangrijker vind ik wat we nu het beste kunnen kiezen zodat we volwaardig eten.

In de afgelopen acht jaar is het aantal mensen met één of meer chronische ziekten met 17% gestegen. In 2011 hadden in totaal 5,3 miljoen Nederlanders een chronische ziekte. Vooral onder ouderen komen chronische ziekten vaak voor. De stijging van de laatste jaren is echter zichtbaar binnen alle leeftijdsgroepen. Het aantal mensen met meerdere chronische ziekten is, met 26%, nog harder gestegen. In totaal is bij 1,9 miljoen Nederlanders sprake van multimorbiditeit. Chronische ziektes kunnen mede worden veroorzaakt door je leefstijl en dus ook je voeding.

Hippocrates zei al  Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding’ Dit is dan ook de basis waar de natuurvoeding vanuit gaat. Dat betekent dus dat je verder kijkt dan kcal en dus je focust op voedingsstoffen. Ook het belang van bepaalde voedingstoffen bij bepaalde ziektes. Op de eerste plaats uit voeding en pas als dat niet anders kan uit voedingssupplementen. We kunnen immers nog zoveel halen uit een beter voedingspatroon. 

Levensprocessen functioneren dankzij het licht van de zon. Als mens hebben we in onze huid geen zonnepanelen om de zon op te nemen. Hoe komt deze energie dan wel in ons lichaam? Planten zijn door fotosynthese wel in staat deze energie van de zon op te slaan. Door het eten van plantaardige voeding en indirect dierlijke, kunnen we voorzien in onze energiebehoefte. Via onze spijsvertering komt de opgeslagen energie weer vrij en kan gebruikt worden voor levensprocessen.

Kcal is een hoeveelheid energie. Maar de natuurvoeding richt zich op meer dan kcal. In  een natuurvoeding  zoeken we bewust naar voeding met voedingsstoffen. Voeding die alleen energie levert en verder geen noodzakelijke voedingsstoffen passen niet goed in een volwaardige natuurvoeding. Denk hierbij bijvoorbeeld  aan kristalsuiker. Suiker hoeven we niet te demoniseren, maar laten we wel beseffen dat het geen zinnige voedingsstoffen bevat.

Een ander aspect bij natuurvoeding is dat de ‘levenskracht’ van voeding essentieel is. Dat klinkt wellicht wat vaag, maar het betekent gewoon dat we eten zo onbewerkt mogelijk eten. Pakjes en zakjes passen niet goed bij deze visie.

Granen staan bij natuurvoeding op de eerste plaats. Van alle voedingsmiddelen bevatten granen behalve koolhydraten en eiwitten veruit de grootste verscheidenheid aan vitale stoffen in een hoge concentratie: vitamines, mineralen, essentiële vetzuren, sporenelementen, bioactieve stoffen, die onmisbaar zijn voor processen in ons lichaam. Ja dat schrijf ik niet per ongeluk. Ik bedoel wel onbewerkte granen en niet die sterk bewerkte granen en dat slappe brood uit de supermarkt. Nee ik bedoel granen waarin nog de hele graankorrel (met alle voedingsstoffen) is verwerkt.

Vlees en vis passen met mate uitstekend in een natuurvoeding. Zonder kan overigens ook. Maar een deels vegetarische voeding is in de natuurvoeding een logische keuze. Een mooie volwaardige vervanger van eiwit in je vlees is volkorengraan samen met peulvruchten. Een paleomenu is niet vegetarisch en peulvruchten passen hier ook minder in. Minder vlees is een meer duurzame keuze. Natuurvoeding gaat om meer dan gezonde voeding. Het gaat om keuzes met respect voor je omgeving. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dat voeding zoveel mogelijk in eigen tempo groeit, met zo min mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Sommige mensen kiezen uit angst voor allerlei merkwaardige voedingspatronen. Eten hoeft niet risicovol te zijn als je maar de juiste achtergrondkennis hebt en dat is lastig voor de googlende consument.