woensdag 4 juni 2014

We kennen de feiten niet, maar we hebben zeker gelijk!

Tegenwoordig worden discussies zelden nog op inhoud gevoerd, maar op basis van emoties zonder de feiten te kennen. Diegene die dan inbrengt dat de situatie feitelijk toch wat anders in elkaar zit wordt in het beste geval genegeerd. Maar gebruikelijker is dan om die persoon in diskrediet te brengen.

Gisteren belandde ik per ongeluk in zo'n discussie met een aantal sociale hulpverleners. De Hartstichting schijnt bezig te zijn met een petitie voor reanimatie. Als je er niets van af weet klinkt dat als een uitstekend doel. Maar ik zag daar eerder deze documentaire van Zembla, over dat daar veel haken en ogen aan zitten. Daarom schreef ik dat reanimatie echt niet zo eenvoudig is als dat het lijkt.

Maar de hulpverleners (!) wilden daar niets van horen. Een reactie was 'vind jij dan niet belangrijk dat een moeder met een kind van drie jaar wordt gered?' Een andere reactie was dat mijn reactie niet passend was, je MOEST altijd iedereen hulp verlenen. De discussie die geen discussie was, geeft weer dat voor veel mensen de feiten er totaal niet toe doen. Verbijsterend dat dit zelfs geldt voor mensen die zelf in hulpverlening werken. Hulp bied je als de hulpontvanger dat ook wil, maar daar willen ze niet over nadenken. Zij bepalen liever voor anderen wat de juiste keuze is.

En voordat er iemand wellicht nog denkt dat ik in het algemeen tegen reanimatie ben. Uiteraard niet! Wat ik schreef was dat de gevolgen van reanimatie vooraf niet duidelijk zijn. Ook al waren de hulpverleners (in de discussie) ervan overtuigd dat reanimatie (met een AED) super simpel is, zeer ervaren artsen denken daar toch anders over. Een intensivist (arts op een IC),  die doordat hij op een IC werkt vaak betrokken is bij een reanimatie vertelde me dat ook voor hem lang niet altijd duidelijk is hoe de patiënt uit een reanimatie komt. Het is vreemd en ik vind het kwalijk dat de Hartstichting hier nog steeds geen aandacht aan besteedt.

En nee, het leven is echt niet zo maakbaar als sommige mensen denken. Ik zou ook liever hebben dat we die moeder met een kind van drie jaar weer een gezond leven kunnen geven. Maar zo simpel is dat dus niet, helaas!

Aanvulling
Hier kun je lezen dat EHBO-ers soms inderdaad liever hun eigen idee volgen dan de wens van de patiënt.