maandag 25 augustus 2014

Wanneer valt de eerste dode door onverantwoord voedingsadvies?

Gisteren stuitte ik op een blog van iemand die zonder enige kennis van voeding betaald voedingsadvies geeft zelfs aan zieke mensen. Het gaat praktijk Finch. Uiteraard heb ik eerst contact opgenomen met Kirsten Kreukniet zelf. Ik kreeg geen reactie.

Nergens is te vinden welke voedingsopleiding Kirsten heeft gevolgd. Zelf schrijft ze in haar twitterprofiel dat ze autodidact is en wetenschappelijk werkt. Aangezien ze werkelijk geen enkel idee heeft hoe een basis gezond voedingspatroon eruit ziet, kun je haar wetenschappelijke kennis met een korreltje (Keltisch zee-)zout nemen.  Wettelijk is vast gelegd dat je nooit de gezondheid van mensen (bewust) mag schaden. En dat lijkt hier wel te gebeuren.

Kirsten heeft Praktijk Finch opgericht, omdat iedereen namelijk een optimale gezondheid verdient. Als jij ook vindt dat je een optimale gezondheid verdient negeer dan aub haar vreemde adviezen.

Nee je moet zeker niet zoveel mogelijk verzadigd vet eten. Dat het niet direct ongezond is, kun je niet omdraaien in 'eet veel verzadigd vet'. Bij vet is het van belang dat je de essentiële vetten omega 3 en 6 binnen krijgt. Verzadigd vet mag maximaal 10 energieprocent van je voeding zijn.

Ook koolhydraten is een lastig onderwerp voor Kirsten. Woorden als insulineresistentie zijn te hoog gegrepen. Daarom schrijft ze een extreem warrig blog over insuline die in de war is. Het zou niet misstaan in een cabaretvoorstelling van Jochem Meijer. Dan zou het echt super leuk zijn! En eerlijk is eerlijk gisteren had ik ook tranen in mijn ogen van het lachen toen ik dat las. Maar al vrij snel had ik enorme medelijden met mensen die voor dit soort flauwekul geld betalen en hun gezondheid op het spel zetten. Een teveel aan fruit is misschien niet aan te bevelen maar de meeste mensen eten veel te weinig fruit. Een te veel aan verzadigd vet zoals zij adviseert kan voor onze gezondheid beter worden afgeraden dan minder fruit eten.

Op haar blog suggereert ze ook nog dat er negatieve kcal bestaan. Bij reden één schrijft ze namelijk dat je af kunt vallen door voeding toe te voegen. Als je voeding toevoegt kom je echter altijd aan. Mensen die onvoldoende eten en daarmee hun stofwisseling onbedoeld hebben vertraagd kunnen overigens wel afvallen door meer te eten. Wondervoeding met negatieve kcal bestaat alleen in onze dromen.

Ze schijnt ook nog autisme op te kunnen lossen. Ze schrijft in een post over: 'Er is nog geen directe harde wetenschappelijke link tussen het eten van gluten en autisme, maar er is wel heel veel ervaring op dit gebied: het geven van ketonen (vetten) aan het brein en het weglaten van gluten hebben een goede invloed op mensen die worstelen met neurologische klachten. Dit omdat gluten ontstekingen kunnen vormen in het brein. Glutensensitiviteit is zeker niet enkel iets wat zich beperkt tot het maag/darmstelsel. Daarnaast wordt het brein in onze maatschappij vaak ondervoed doordat men te vetvrij eet of zich beperkt tot margarine. Ketonen vind je in verzadigde vetten zoals kokosolie en roomboter, en is het hoofdvoedsel voor de hersenen.' Aan die paar zinnen is zo goed als niets juist. En gezond eten is altijd een goed plan, maar daarmee verdwijnt autisme echt niet!

Er staat veel flauwekul op internet over voeding. Vaak zijn het adviezen die onnodig duur zijn. Dat is jammer en ik schrijf er ook regelmatig over. In dit geval is het niet slechts storend, maar buitengewoon onverantwoord wat Kirsten schrijft. Dat doet ze ook nog op een arrogante toon alsof ze op gelijk niveau opereert met de voorzitter van de Gezondheidsraad. Daardoor is het voor ondeskundige mensen moeilijk vast te stellen dat wat ze schrijft slechts een mening is van haar. Een ervaren diëtist schreef mij naar aanleiding van haar blog niet voor niets 'hoelang zou het duren voor de eerste dode valt door onverantwoord voedingsadvies?'