zaterdag 14 maart 2015

Ongezond door gezond eten?

Wat moeten we eten? Wat mogen we juist niet eten? We weten het nauwelijks meer. En daar wordt dankbaar misbruik van gemaakt. Door niet in voeding geschoolde mensen die veel verder gaan dan onzinnige adviezen over adviezen. Nee ze denken zelfs het beter te weten dan artsen. Zo zegt Ralph Moorman in de Linda dat je door de juiste voeding met MS uit een rolstoel op kunt staan. Zegt marketeer Jesse van der Velde tegen een onbekend persoon in een zaal bomvol mensen dat je schildkliermedicatie rustig door kelp kunt vervangen. Doe dat niet zonder dat af te stemmen met je arts. En idealist Boele Ytsma denkt dat je door plantaardig eten schizofrenie kunt voorkomen. En ook zou je met deze leefstijl het krijgen van kanker met 75%  reduceren. 75%? Dan heb je in ieder geval al niet veel van statistiek begrepen. Zo'n onwaarschijnlijk hoog getal is jammer genoeg nooit de realiteit. Waarom geloven mensen dit toch?

Even terug naar de berichten een paar weken geleden in de media. Linda die schrijft 'rot op met chiazaad', maar laat vervolgens in haar blad alleen maar zelfbenoemde experts aan het woord. Een kinderarts (Sandra Schrama) die zegt dat kinderen ondervoed raken door te gezond eten. Uit een check van NRC Next blijkt dat dit niet klopt. Wat is er aan de hand?

Enerzijds herken ik dat er regulier te weinig naar de rol van voeding wordt gekeken. Dat vind ik enorm jammer. Anderzijds gaan dan zelfbenoemde experts zich daar tegen afzetten, waardoor er uitspraken worden gedaan over het verband tussen voeding en het ontstaan van ziekten die veel te stellig zijn. Het leven is helaas niet volledig maakbaar, wel vaak deels (!) beïnvloedbaar. Ook al doe je nog zo je best om gezond te leven dat betekent helaas niet dat je per definitie niet ziek wordt. Zelf invloed kunnen uitoefenen op je leven is wellicht nog bijna belangrijker dan wel of niet ziek zijn. Op die emotie wordt graag ingespeeld. Soms met de beste bedoelingen, soms om veel geld te verdienen en soms om iemand een bepaald ideaal door de strot te duwen. Hoop doet leven. En dat is deels ook een mooi streven. Maar mensen die chronisch ziek zijn worden soms erg droevig van dit soort berichten. Die sturen mij een mail of die informatie juist is en wat zij dan fout doen.  Voor hen komt het namelijk over als 'eigen schuld, dikke bult'. Dat is vreselijk als je zo enorm knokt om te leven met de ziektelast die je hebt.

Komende woensdag is hierover een debat georganiseerd door Foodlog.