woensdag 17 juni 2015

RTL: eet zoveel mogelijk chocolade! Oh ja?

We geloven allemaal graag iets wat we leuk vinden. Journalisten blijkbaar ook. Maar toch zou het handig zijn als ze ook wat verantwoordelijkheid zouden voelen, zeker voor gezondheidsgerelateerde onderwerpen.

RTL schrijft gisteren dat een reep chocolade de kans op een hartaanval of beroerte doet dalen. Je hoeft geen wetenschappelijk talent te zijn om te beseffen dat dit geen juist advies kan zijn. Elke dag een reep chocolade van 100 gram eten betekent gemiddeld zo'n 500 kilocalorieën per dag extra. Dat is dus een kwart van je energie uit chocolade. Wat een fijn bericht, maar helaas een beetje te voorbarig ;).

Bij het interpreteren van wetenschappelijk onderzoek is het ook noodzakelijk om altijd je gezonde verstand te (blijven) gebruiken. Een van de oorzaken van hart-en vaatziekten is overgewicht. Als je dagelijks 500 kilocalorieën extra eet zonder uren extra zeer intensief te gaan bewegen, kom je in gewicht aan. En ja, dat verhoogt de kans juist op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Af en toe een blokje chocolade is lekker en kan passen in een gezond voedingspatroon. Voor een reep chocolade dagelijks zal dit vermoedelijk nooit gaan gelden.