woensdag 28 december 2016

Groente eten is gezond! Echt waar Foodwatch ;)

Vanmorgen las ik dat Foodwatch nu tot mijn verwondering ook al het eten van groente afraadt. Mensen die veel groente eten hebben een kleinere kans op  hart- en vaatziekten, beroerte en darmkanker. Het een van veel bladgroente verlaagt ook nog eens de kans op diabetes en longkanker. Groente eten is dus goed voor je gezondheid.

Maar al dat suiker dan zul je vermoedelijk denken na het bericht van Foodwatch. Foodwatch schrijft een bericht over toegevoegde suiker maar presenteert de cijfers van ALLE suikers en wekt hierdoor de suggestie dat er enorme hoeveelheden suiker worden toegevoegd.

Hoe stel je vast of suiker is toegevoegd? Dan staat er bij de ingrediënten suiker (of een andere naam als er een ander zoetmiddel is gebruikt). Het ingrediënt dat het eerst genoemd wordt zit er het meeste in. Daarnaast staat op een potje bij de voedingswaarde 'koolhydraten, waarvan suikers'. Dit zijn alle mono- en disachariden die zijn toegevoegd en van nature aanwezig zijn. In groente zitten dus van nature ook al mono- en disachariden.

In de adviezen van het Voedingscentrum worden potjes met toegevoegd suiker en zout uitgesloten. We eten gemiddeld echter slechts 125 gram groente, terwijl de aanbeveling minstens 250 gram groente per dag is. We moeten dus meer groente eten! Als mensen die geen of te weinig groente eten dit wel doen uit een potje levert dit gezondheidswinst op.

Uiteraard is wel van belang om te weten over hoeveel suiker we het daadwerkelijk hebben. Rode kool met appeltjes (die Foodwatch noemt) is een van de meest suikerrijke voorbeelden. Ik keek even naar de gegevens in de NEVO-tabel voor rode kool. Ik vergeleek rode kool uit een potje met zelfgemaakte rode kool met appeltjes. . Bij zelfgemaakte rode kool met appeltjes is dat 8,0 gram bij 100 gram product. Uit en potje is dit 10,2 gram. Je kunt hier zien dat het verschil in mono- en disachariden gering is:Ook is variatie een van de belangrijkste aspecten bij je voedingskeuze. Je eet immers niet elke dag rode kool met appeltjes. Als je gefixeerd bent op suiker in plaats van je hele voedingspatroon kan dat resulteren in minder goede keuzes en steeds minder variatie. Dat is niet gezond.

Ik promoot niet het eten van suiker, maar als je suiker wilt verminderen zijn er veel betere keuzes te maken dan door minder groente te eten. Uiteraard kun je beter minder/geen frisdrank, vruchtensap, gezoete ontbijtgranen, gezoete zuiveltoetjes (zoals vruchtenyoghurt), gezoete melkdranken (waaronder chocolademelk), snoep, (ontbijt)koek, 'healthy' repen en gebak en gebruiken. 

Wil je meer weten over het gebruik van suiker/zoet? Volg ons dan op facebook of onze website van Sweet Control.

Bij Sweet Control leiden we gewichtsconsulenten op om mensen te begeleiden met het verstandig gebruik van suiker en zoetstoffen als onderdeel binnen je voedingspatroon. Praktisch maar gebaseerd op wetenschappelijke informatie. Dit is uniek. De coaches helpen hun klanten aan de hand van een werkboek. In onze  opleiding gewichtsconsulent hebben we Sweet Control geïntegreerd.