zondag 8 januari 2017

Ik wil meer volkoren producten!

In mijn vorige post met veel complimenten voor de nieuwste Allerhande stond er ook nog een grote wens over volkoren producten. Daar reageerden een aantal mensen op. En daarom schrijf ik dit vervolg.

In de richtlijnen van het Voedingscentrum wordt geadviseerd om geraffineerde granen te vervangen door volkoren granen. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) schrijft veel moeite gedaan te hebben om mensen uit te leggen wat de zin van volkoren producten is. Als je positief bent is de kans groter dat je iets koopt, maar dan moet het wel verkrijgbaar zijn. Het NBC ziet dat niet als haar verantwoordelijkheid. Ik zie dat echter wel als de taak van het NBC! 

In de supermarkten wordt volkoren door speltbrood vervangen omdat dit gezonder zou zijn. De speltversie is meestal de witte variant, die in ieder geval een minder gezonde keuze is. Ook meergranen producten zijn meestal minder volkoren en dus een mindere keuze. Zullen we het witte spelt en meergranen weer vervangen door 100% volkoren producten? 

Mijn verzoek is bedoeld voor elke winkel. Toch zoom ik even verder in op AH. Ik doe ik niet omdat zij het minder goed doen dan andere supermarkten (dat weet ik niet) maar 'gewoon' omdat ik daar zelf als klant graag meer volkoren producten wil kunnen kopen. 

Wat wil ik en mijn volgers graag in het basisassortiment?
  • Volkoren pitabroodjes
  • AH basic crispbreads (80% volkoren) weer terug in het assortiment; 
  • AH volkorenroggeknäckebröd (met pompoenpitten) weer terug in het assortiment.
Vullen jullie aub even hier de poll 'wil jij ook meer volkorenproducten kunnen kopen' in via twitter? 

Weetjes:
- volkoren brood is 100% volkoren (als je bloem leest is dat dus geen volkoren)
- crackers mogen al volkoren heten als het 1% volkoren bevat, let dus goed op!