vrijdag 17 maart 2017

Feitenkennis The Green Happiness

The Green Happiness blijft doorgaan met het geven van adviezen die niet juist zijn. Ik heb er voor de liefhebber een paar op een rijtje gezet.

Edelgistvlokken bevatten geen B12, soms is dat er wel aan toegevoegd. Check wat je gebruikt. Als je als veganist verstandig gezond wil eten zorg je dat je voldoende vitamine B12 binnen krijgt en slik je dus een supplement.

Een zoete aardappel bevat minder kalium dan een 'gewone' aardappel. Elke aardappel is glutenvrij.

Ruim 58 % van de Nederlanders gelooft  dat citroensap en grapefruitsap vet afbreekt. Dit is echter niet zo. Als je dat toch wil drinken doe dat dan altijd met een rietje, omdat het zuur je tandglazuur aantast.

Ze lazen wat studies over het effect van eten van kurkuma bij ratten en muizen. Uitspraken doen over voeding voor mensen op basis van onderzoek bij ratten en muizen geeft duidelijk aan dat de dames geen idee hebben hoe ze wetenschappelijk onderzoek kunnen beoordelen. Sarai Pannekoek (sportdiëtist en klinisch epidemioloog) onderzocht ook wat het effect is van het eten van kurkuma. Haar conclusie is 'We weten er nog onvoldoende van, maar eet het als je het lekker vindt'.

Calcium kun je zonder melk eenvooudig binnen krijgen schrijven de dames. Als je weet dat 200 ml melk ca. 244 mg calcium bevat en in yoghurt nog iets meer, dan zie je aan het staatje van de dames dat het helemaal niet eenvoudig om voldoende calcium binnen te krijgen zonder melk. Dat blijkt ook de berekeningen van het Voedingscentrum die het menu uit het laatste winterboek doorrekende. Uit de berekening blijkt dat je slechts 0,58 gram calcium binnenkrijgt, terwijl dat 1 gram moet zijn. Hierdoor kun je botontkalking ontwikkelen.

Genoeg eiwitten krijgen als je plantaardig eet, moeilijk? Nee hoor! Wij zetten op een rijtje welke veggies en andere producten verbazend veel eiwitten bevatten. Als je echter ook naar portiegrootte kijkt en energie is het niet onmogelijk maar wel puzzelen om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Voor iemand van 55 kilo met een veganistisch voedingspatroon is de aanbeveling 55 gram eiwit per dag.

Last van een onzuivere huid? Voeding kan je helpen om van je acne af te komen. In de bron die genoemd wordt, wordt o.a. geadviseerd vis te gebruiken. Die zin zijn de dames vergeten. Dit heeft wederom dus niets met wetenschap te maken, maar met het geven van hun mening.

Is jouw lichaam schoon? Doe de toxine check! Onder hun post op Facebook schrijven ze: 'Gezonde vetten zijn zelfs super belangrijk! Wel is het zo dat het belangrijk is om niet teveel vet binnen te krijgen op een dag. Daarom raden we bijvoorbeeld een halve avocado óf een scheut olijfolie aan. Dit is omdat vetten een laagje vormen rondom de cellen en de insulinereceptoren. Zodra er suiker in je bloed komt, produceert de alvleesklier insuline wat ervoor zorgt dat de suikers de cellen in kunnen. Wanneer er zo'n laagje vet dat blokkeert, onstaan er problemen. De suiker kan niet weg, met als gevolg dat je alvleesklier nog meer insuline gaat produceren (en overwerkt raakt), de suiker beschadigt de bloedvaten (waardoor cholesterol zich daar gemakkelijker kan gaan vastzetten) en de suiker trekt ongewenste bacteriën aan.' Dit is helaas weer een zelfverzonnen theorie. Ook schrijven ze: 'Ga je olijfolie verhitten muteren de vetten in transvetten.' Olie moet je niet te hoog verhitten, maar in een keuken thuis kun je geen transvetten maken.

In het nieuwe boek schrijven ze over glyconutrition. Er zouden essentiële suikers bestaan. Essentieel betekent dat je lichaam ze niet zelf kan maken en ze dus uit voeding zou moeten halen. Dat klinkt heel bijzonder maar besef dat dit niet door onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek wordt ondersteund. Ik adviseer je daarom om er weinig waarde aan te hechten. Overigens kan ons lichaam uit eiwitten glucose maken en is suiker per definitie niet essentieel.