dinsdag 29 augustus 2017

Is (onbeperkt) fruit eten wel zo gezond voor je gebit?

Ik lees steeds vaker dat fruit eten geen invloed zou hebben op je tanden. Dat leek me gezien het zuur onwaarschijnlijk. Dat is gewoon een kwestie van logisch nadenken. Met logisch nadenken is uiteraard niets mis. Maar het gevaar bestaat wel dat je met logisch nadenken onbewust te veel bouwt op je eigen mening. Daarom is het belangrijk dat professionals altijd blijven checken of wat ze denken ook klopt met de feiten. 

Ik las daarom (deels) het boek ‘voeding en mondgezondheid’ van Louise Witteman. Voeding is van grote invloed op het ontstaan van tanderosie. Dan wordt tandglazuur of wortelcement opgelost door zuur dat niet afkomstig is van mondbacteriën. Een voedingsmiddel kan erosief zijn als de PH (zuurgraad) lager is dan 5,5. Als je de hele dag door eet kan het tandglazuur niet voldoende herstellen. 

Alleen de PH van honingmeloen is hoger dan 5,5
Fruit/fruitsap
PH
Fruit/fruitsap
PH
Aardbeien
3,0-3,5
Frambozen
3,2-3.7
Ananas
3,3-5,2
Grapefruit
3,0-3,3
Appelmoes
3,4
Grapefruitsap
3,2
Appels
3,3-3,8
Honingmeloen
6,3-6,7
Appelsap
3,4
Kiwisap
3,6
Bananen
4,5-5,2
Mango
3,9-4,5
Bosbessen
3,7
Perzik
3,4-3,6
Bramen
3,2-4,5
Sinaasappelsap
3,7
Druiven
3,4-4,5


Bron: Voeding en mondgezondheid Louise Witteman

Fruit smaakt vaak zoet, maar bevat veel zuren. Bessen, appels en citrusfruit zijn vanwege het hoge fruitzuurgehate erosiever dan andere fruitsoorten. Uiteraard horen ze in een gezond voedingspatroon maar kunnen ze dus vanwege het risico op tanderosie niet de hele dag worden gegeten. Dat geldt ook voor vruchtensap. Wil je toch graag vruchtensap drinken dan kun je dit het beste mengen met melk, yoghurt of kwark in een verhouding 1:1. Zo wordt het sap minder erosief. Dat geldt ook voor vers fruit. Banaan, dadels en (water)meloen zijn minder zuur. 

De boodschap is dus ‘fruit hoort thuis in een gezond voedingspatroon maar je tanden waarderen het als je ook voeding kiest die je beschermen tegen tanderosie zoals kaas en melk.