vrijdag 1 juni 2018

Wie weet een oplossing?

MYBusinessmedia wil groeien. Ze maken daarom eenzijdige betalingsafspraken die anders zijn dat de wet voorschrijft. Ik (en ook andere freelancers) ontving(en) begin maart een mail over een factuur van in mijn geval 15 februari met de tekst ‘Er zijn eind 2017 bij MBM enkele flinke investeringen voor de toekomst gedaan die nu een betalingsprioriteit hebben. Bij deze wil ik je dus vragen of je ermee akkoord kunt gaan dat MBM deze factuur in het tweede kwartaal mag betalen.’ Ik antwoordde dat ik dat een rare gang van zaken vond. Daarna schreef ik hen dat wettelijk een maximum betalingstermijn van 60 dagen geldt en tevens een boete van minimaal 40 euro in rekening mag worden gebracht bij te late betaling. Bij consumenten geldt  dat eerst een aanmaning moet worden verstuurd. In business to business geldt niet dat een aanmaning verplicht is.

Dat staat hier toegelicht https://www.ondernemersplein.nl/regel/betalingstermijn-incassokosten-en-wettelijke-rente/

De facturen zijn pas na (veel) meer dan 60 dagen betaald. Ik stuurde mijn facturen van de boete voordat ik de bedragen van de factuur ontving. De directie van MYBusinessmedia is echter niet van plan de boete te betalen omdat ik geen aanmaning heb gestuurd. Ze zijn van mening dat ik hiervoor maar naar de rechter moet stappen. Dat doe ik uiteraard niet voor 80 euro (het gaat om twee facturen en dus twee boetes van 40 euro).  

Ik vind het op deze manier moeilijk zaken doen met MYBusinessmedia. Ik heb eindeloos geprobeerd dit zelf met hen op te lossen maar helaas is dat mislukt. Is er een jurist die meeleest? Is het terecht dat MYBusinessmedia de boete niet betaalt? Mocht dat niet zo zijn, is er dan een manier om ze wel zover te krijgen dat ze de boete betalen zonder naar de rechter te stappen?  Dank je wel voor het meedenken.