Pontifex

Pontifex is het Latijnse woord voor bruggenbouwer. Ik wil graag een bruggenbouwer zijn omdat we de cliënt het beste helpen door duidelijkheid te geven over de beste keuze. Dat bereiken we niet door samen oneindig te discussiëren over allerlei details waar we het niet over eens zijn. Nee, we kunnen beter vertellen waar we het samen wél over eens zijn: eet meer groente en fruit!

Wat vind ik belangrijk? Verbinding van natuurgeneeskunde en industrie; verbinden van gevoel met verstand; reguliere zorg naast complementaire zorg. Maar ook de vertaling van wetenschappelijke bewijzen naar praktische dagelijkse pure (voedings)adviezen.

Ik zal er echter ook alles aan doen om kwetsbare patiënten te beschermen. Ik voel als therapeut de verantwoordelijkheid dit te doen! Nee, dat is niet direct in mijn eigen belang. Als ik dat doe ontvang ik altijd belerende mailtjes van mensen, die me op willen voeden. In plaats van dat ze zich richten tot de mensen die patiënten foutieve en soms zelfs gevaarlijke adviezen geven. En ja, dat voelt voor mij enorm onrechtvaardig. Die onaardige berichten van mensen, die de voorkeur geven aan hippe in plaats van correcte informatie. Maar toch kun je ervan op aan dat de patiënt bij mij altijd op de eerste plaats zal staan.

En ondertussen probeer ik op de achtergrond met veel geduld uit te leggen wat je echt niet kunt zeggen tegen patiënten. Dus als je niet hoort wat ik zeg, betekent niet dat ik er niet mee bezig ben.

Als je op deze link klikt, zie je hoe ik dat in de praktijk doe.