Biotine wordt ook wel vitamine B8 genoemd. Het is een wateroplosbare vitamine die de haren, huid en nagels versterkt. Het kan vele gezondheidsvoordelen bieden. Niet alleen zorgt biotine voor gezondere nagels, maar kan het een zeer positief effect hebben op de huid, lever en de haren. Wanneer er sprake is van haarverlies, kan er een tekort van biotine optreden. Ook wanneer er sprake is van brozere haren of dunnere haren, kan dit het gevolg zijn van een tekort aan vitamine B8. Hoewel deze vitamine ons vele voordelen kan bieden, maakt het lichaam niet direct vitamine B8 aan. Daarom kan het aan te raden zijn om vitamine B8 in te nemen in de vorm van supplementen.

Biotine draagt bij aan een vollere haarbos

Wanneer men last heeft van brozere nagels, kan een vitamine B8 behandeling wellicht helpen om de nagels weer wat sterker te maken. Je wilt natuurlijk geen zwakke nagels die steeds afbreken, maar je wilt stevige en gezonde nagels. Als er sprake is van een gebrek aan vitamine B8 in het bloed, kan dat leiden tot haarverlies. Vitamine B8 zorgt er namelijk voor dat onze voeding goed in brandstof wordt omgezet. Ook draagt het bij aan een goed metabolisme van eiwitten, vetten en koolhydraten.

Vitamine B8 kan een positieve uitwerking hebben op de celsignalering en de genregulatie. Daardoor draagt biotine bij aan een gezonde huid, gezonde nagels en haren. Daarnaast is biotine een erg belangrijke vitamine voor de lever. Wanneer de lever gezond is, wordt het haar ook gezonder. Biotine kan worden aangemaakt door de darmbacteriën, via de voeding worden geconsumeerd of door middel van supplementen worden ingenomen. Dit komt doordat het een wateroplosbare vitamine is. Bovendien staat vitamine B8 bekend als een coenzym voor carboxylase enzymen. Deze enzymen dragen bij aan verschillende metabole reacties. De metabole reacties spelen een rol bij de aminozuren, gluconeogenese en vet synthese, wat belangrijke factoren zijn voor gezond haar en een gezonde huid.

Haarverlies door een gebrek aan biotine

Vele mensen met haarverlies hebben last van een vitamine B8 tekort. Je zou misschien denken dat een vitamine B8 tekort veroorzaakt wordt door het eten van te weinig voedsel met biotine, maar vaak wordt een tekort door andere factoren veroorzaakt. Er zijn namelijk genoeg opties om via de voeding vitamine B8 binnen te krijgen, omdat het in vele voeding verwerkt is. Zo zal er niet zo snel een vitamine B8 tekort ontstaan als gevolg van te weinig voeding waarin biotine verwerkt is. Een vitamine b8 tekort wordt meestal veroorzaakt door bepaalde metabole stoornissen. Bovendien kunnen verschillende gastrointestinale stoornissen en antibioticabehandelingen zorgen voor een gebrek aan biotine in het lichaam. Voorbeelden van gastrointestinale stoornissen zijn inflammatoire darmziekten, prikkelbare darm of een schimmelinfectie of bacteriële infectie.

Er is veel onderzoek gedaan naar waar een vitamine B8 tekort precies vandaan komt. Uit een onderzoek met ratten is gebleken dat een biotine tekort ontstaat door het eten van alleen maar rauwe eiwitten. De dooier werd hierbij niet opgegeten. Als gevolg hiervan ontstond er neuromusculaire disfunctie, alopecia en dermatitis onder de ratten. De reden hiervoor is dat een bepaalde glycoproteïne in het eiwit, genaamd avidine, snel bindt met vitamine B8. Op deze manier kan vitamine B8 geen rol meer spelen bij enzymatische reacties. Bovendien kan het eiwit ofwel avidine geen invloed meer uitoefenen wanneer het verhit is.

De positieve effecten van biotine op de huid

Vitamine B8 is een vitamine die een zeer belangrijke rol speelt bij de energiestofwisseling. Het een wateroplosbare vitamine die bekend staat als een coenzym. Dit houdt in dat het een non-proteïne bestanddeel is dat noozakelijk is voor een andere enzymfunctie. Het hecht zich aan een aantal proteïnen in de vorm van een proces van biotinylatie. Daarnaast komt het voor in verschillende vormen, maar alleen D-biotine werkt volledig in het menselijk lichaam. Bovendien is vitamine B8 een voedingsstof die zeer essentieel is voor het lichaam, omdat het een belangrijke rol speelt bij verschillende biochemische functies. Denk hierbij aan de omzetting van aminozuren in bepaalde bestanddelen, het aanmaken van vetzuren, het aanmaken van glucose en het voorzien van de rode bloedcellen en de hersenen van voldoende brandstof.

Vitamine B8 in eierdooiers

Vitamine B8 wordt ook wel vitamine H genoemd. Het is een vitamine die niet heel bekend is in vergelijking met andere soorten van vitamine B. Een jaar of 40 geleden is vitamine B8 ontdekt doordat kippen teveel rauwe eiwitten van eieren consumeerden. Hierdoor ontstond er een verlies van de kippenveren rond de ogen en was er sprake van huiduitslag. Toen de kippen niet alleen meer rauwe eiwitten van eieren binnenkregen en de kippen ook eierdooiers consumeerden, verdwenen de vervelende bijwerkingen van een vitamine B8 tekort. Hieruit werd afgeleid door onderzoekers dat avidine, een stofje dat voorkomt in een rauwe eierdooier, hierbij een belangrijke rol speelt. Het stofje is namelijk een glycoproteïne die ervoor zorgt dat vitamine B8 wordt gebonden en niet meer goed kan worden opgenomen.

De rol van vitamine B8 voor de cellen

Vitamine B8 speelt een belangrijke rol in het lichaam bij het omzetten van suikers en vetten. Zo zorgt vitamine B8 voor de transportatie van suiker vanaf de beginfase naar het omzetten van suiker tot bruikbare brandstof. Daarnaast is vitamine B8 voor verschillende enzymen zoals acetyl Co-A carboxylase een noodzakelijke vitamine. Dit komt doordat deze enzymen de bouwblokken van vetproductie zijn en voor een goede werking is daarvoor vitamine B8 vereist. Het zijn noodzakelijke enzymen, omdat zij zorgen voor een goede werking van alle celmembranen die in het lichaam aanwezig zijn.

Vitamine B8 speelt ook een belangrijke rol bij de vetsynthese. Voor de huidcellen is vitamine B8 een noodzaak en een gebrek aan de vitamine kan leiden tot huid gerelateerde problemen.

Biotine binnenkrijgen door middel van voeding

In verschillende voeding zit vitamine B8 verwerkt. Denk hierbij aan voeding zoals eierdooiers, cashew noten, lever, bloemkool, champignons, bulgur, avocado, niertjes, vis, groene bladgroenten en havermout. Doordat vitamine B8 een vitamine is die zeer veilig is, kan een te hoge dosering van deze vitamine geen kwaad. Zo kan het geen ernstige bijwerkingen veroorzaken, omdat het overschot aan vitamine B8 weer via de urine het lichaam zal verlaten. Dit komt doordat het een wateroplosbare vitamine is.

Wanneer je meer vitamine B8 wilt binnenkrijgen om bijvoorbeeld gezonder haar te krijgen, kun je het beste voedingsstukken consumeren die veel vitamine B8 bevatten. Denk hierbij aan eierdooier, maar ook aan tarwekiemen, witte champignons, havermout vlokken en varkenslever. Dit zijn de vijf voedingsstukken die de grootste hoeveelheid vitamine B8 bevatten. Andere voedingsstukken die veel vitamine B8 bevatten zijn bijvoorbeeld brie, varkensvlees, extra jonge kaas, wortelen en spinazie. Wanneer je je houdt aan een vegetarisch of een veganistisch dieet, is het ook mogelijk om voldoende vitamine B8 binnen te krijgen door het eten van zoete aardappel, bloemkool, biergist, tomaten, sla, zalm, avocado’s, noten en zaden, rundvlees en appels.

De kenmerken van een biotine tekort

Er zijn enkele kenmerken die aangeven dat er sprake is van een gebrek aan vitamine B8 in het lichaam. Zo kan er sprake zijn van huiduitslag, haarverlies, een minder stevige huid veroorzaakt door een verslapping van de spieren, een langzamere haargroei of zicht- en gehoorproblemen. Bovendien zijn bepaalde symptomen voor een vitamine B8 tekort bijvoorbeeld dermatitis, conjunctivitis, lethargie, hallucinaties, depressie, kwetsbaarheid voor schimmelinfecties en bacteriële infecties als gevolg van een slechtere weerstand, rode uitslag rond de neus, mond of de ogen. Hoewel de mentale symptomen niet erg heftig zijn, kunnen de haar- en huidproblemen wel wat ernstigere gevolgen hebben.

Hoe een vitamine B8 tekort kan ontstaan

Er zijn een aantal factoren die mee kunnen spelen bij het ontstaan van een vitamine B8 tekort. Zo kan er een lagere biotinespiegel ontstaan bij mensen die overmatig roken, overmatig alcohol drinken, borstvoeding geven, zwanger zijn, last hebben van een eetstoornis of medicatie als antiepileptica of isotretinoïne (voor het behandelen van acne) gebruiken. Ook bij atleten en sporters kan een tekort aan vitamine B8 ontstaan als gevolg van zware trainingen. Daarnaast kan het voorkomen bij ouderen, bij het gebruik van parenterale voeding, maar ook bij een gastrectomie.

De voordelen die biotine met zich meebrengt

Wanneer je last hebt van dunner wordend haar of grijzer wordend haar, kan vitamine B8 dit proces tegengaan. Vitamine B8 kan in dat geval het haarvolume stimuleren en het proces afremmen. Ook wanneer er sprake is van haarverlies tijdens de menopauze kan vitamine B8 vele voordelen bieden. Bovendien kan een combinatie van vitamine B8 en chroom een positief effect hebben op het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Ook kan het bijdragen aan sterke nagels en een gezondere huid. Als je het positieve effect van vitamine B8 nog sterker wilt ervaren, kun je vitamine B8 innemen in combinatie met supplementen als vitamine A, vitamine D, vitamine E, zink, niacine, ijzer en vitamine B12.