Op een dag zullen we het zo druk hebben dat al ons voedsel in kleine pilletjes komt die driemaal per dag worden geconsumeerd. Maar tot die tijd blijven we onze gewone maaltijden eten, en mensen met een bepaald vitaminetekort zullen via verschillende voedingssupplementen op zoek gaan naar de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Het is niet altijd gemakkelijk om een ​​gezond, uitgebalanceerd dieet te volgen – boordevol met alle vezels, eiwitten en mineralen die we nodig hebben – daarom zoeken velen van ons een helpende hand in multivitaminen. Maar wat zijn multivitamines, waarop moet je letten en welke zijn de beste? Lees verder en kom het allemaal te weten!

Wat zijn multivitaminen?

Multivitamines worden vaak beschouwd als een geweldige verzekeringspolis om je te ondersteunen wanneer je dieet mogelijk niet al je voedingsbehoeften bezit. Volgens onderzoek neemt bijna overal ter wereld de helft van de volwassenen een voedingssupplement, waarvan het merendeel multivitaminen of multiminerale supplementen zijn. Multivitaminen helpen eventuele voedingskloven te overbruggen die kunnen optreden en kunnen de algehele gezondheid bevorderen.

Het is belangrijk op te merken dat er geen specifieke wettelijke definitie of norm is van welke voedingsstoffen een multivitamine moet bevatten en op welk niveau. Over het algemeen creëren bedrijven formuleringen op basis van dagelijkse waarden, aanbevolen hoeveelheid voedsel en voldoende inname van vitamines en mineralen, maar er zijn veel gespecialiseerde formuleringen die aanvullende kruiden- of voedingsingrediënten kunnen bevatten.

Er zijn heel wat multivitaminen op de markt en het kan overweldigend lijken om de perfecte optie voor je behoeften te kiezen. Hieronder vind je onze drie topkeuzes met formuleringen die specifiek zijn voor je leeftijd en budget.

1. MegaFood One Daily, de beste multivitamine voor mannen en vrouwen

MegaFood One Daily is een hoogwaardige multivitamine voor mannen en vrouwen afgeleid van echte voedselingrediënten. Het kenmerkende één-per-dag vitamine- en mineralensupplement is geformuleerd met B-vitamines voor energieondersteuning, vitamine C en E om de immuunfunctie te bevorderen, en 10 mcg vitamine D om gezonde botten te helpen behouden.

Het product is veelzijdig en kan worden gebruikt door mannen of vrouwen van elke leeftijd, hoewel het misschien niet optimaal is voor 55-plussers en zwangere vrouwen altijd een prenatale moeten nemen. Het kan op elk moment van de dag worden ingenomen en is zacht genoeg om op een lege maag te worden ingenomen.

MegaFood staat bekend om zijn toewijding aan echte voedselingrediënten en een obsessie voor kwaliteit. Het supplement is getest op meer dan 125 herbiciden en pesticiden en is vrij van gluten, zuivel en soja. Het is ook een gecertificeerd en non-GMO product.

2. One Daily Multi, de beste multivitamine voor vrouwen

Deze non-GMO, gecertificeerde en biologische multivitamine bevat belangrijke voedingsstoffen voor vrouwen, waaronder calcium en vitamine D3. De multivitamine is samengesteld met hele voedselingrediënten, waarvan wordt aangenomen dat ze beter worden opgenomen dan synthetische of laboratorium gemaakte voedingsstoffen. De ingrediënten van de multivitamine leveren nuttige bacteriën en voedingsstoffen op in een gemakkelijk opneembare vorm die sterk door de maag verdragen worden.

Belangrijk om te weten is dat de multivitamine gefermenteerde soja bevat. Het is dus niet geschikt voor mensen met soja-allergieën. De vitamine is gecertificeerd door NSF, is 100% vegetarisch en bevat geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Daarnaast bevat deze multivitamine superfood ontstekingsremmende ingrediënten zoals gember, kurkuma en kamille om een ​​optimale algehele gezondheid te bevorderen.

Om aan alle behoeften van vrouwen te voldoen, biedt deze dynamische multivitamine ook een unieke hormoonondersteunende mengeling, waaronder kuisboom, rode klaver en frambozenblad. Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat deze ingrediënten hormonale voordelen kunnen hebben, is er volgens wetenschappers nog te weinig onderzoek gedaan naar deze ingrediënten om te zien of hun effectiviteit voor een bepaalde aandoening wordt ondersteund.

Hoewel de ingrediënten worden beschouwd als veilig voor de meeste vrouwen, praat altijd eerst met je arts om de voedingssupplementen die je wilt nemen te bespreken. Vooral als je al medicijnen gebruikt zoals anticonceptie of reeds een hormoontherapie volgt.

3. Centrum Silver Multivitamin, de beste betaalbare multivitamine voor 50-plussers

Als je ouder bent dan 50, is Centrum Silver Multivitamin een betaalbare en volledige multivitamine die een aantal van de specifieke gezondheidsbehoeften en zorgen van mannen en vrouwen in die leeftijdsgroep aanpakt. Het is samengesteld met voedingsstoffen om de goede gezondheid van het hart, de hersenen en de ogen te ondersteunen.

De versie voor vrouwen richt zich op voedingsstoffen om de botsterkte te ondersteunen, waaronder calcium en vitamine D. De formule voor mannen heeft specifieke ingrediënten om de gezondheid van de spieren te bevorderen, waaronder magnesium en vitamine D. Beide supplementen bevatten grote hoeveelheden vitamine B12, omdat uit onderzoek blijkt dat oudere volwassenen mogelijk deze natuurlijk voorkomende vitamine in dierlijk voedsel niet efficiënt absorberen.

Centrum Silver Multivitamin is non-GMO en glutenvrij. De tabletten hebben een gladde coating, waardoor de multivitamine makkelijk door te slikken is. Als je liever gummies hebt, maakt de fabrikant MultiGummies voor 50-plussers; deze gummies worden geleverd in een handig multipack voor mannen en vrouwen. De gewone tabletten worden geleverd per 100 tabletten, waarvan je dagelijks een tablet inneemt. Je hebt dus een voorraad van meer dan drie maanden.

De juiste multivitamine kiezen

Het doel van een multivitamine- en mineralensupplement is om het dieet aan te vullen, niet om het te vervangen.

Met de drukke levensstijl van vandaag is het vaak moeilijk om ervoor te zorgen dat je al het verse voedsel krijgt dat je nodig hebt voor een gezond dieet. Het beste advies is om een ​​uitgebalanceerd dieet te volgen, maar veel factoren kunnen van invloed zijn op ons dieet en onze voedingswaarde. Sommige hiervan zijn onze levensstijl, eetpatronen en zelfs de manier waarop we ons voedsel bewaren en bereiden.

Als je enkel met je dieet geen voldoende vitamine- en mineraleninname kunt bereiken, wordt een vitamine- en mineralensupplement aanbevolen.

Wat moet een multivitamine bevatten?

Zoals eerder gezegd, met zoveel multivitamine- en mineraalsupplementen beschikbaar, is het vaak moeilijk om de multivitamine te kiezen die het beste bij je past.

Een goed multivitamine- en mineralensupplement moet de juiste balans en reeks essentiële vitamines en mineralen hebben om de gezondheid en het algemene welzijn te bevorderen.

Een gezonde aanvulling zal aanleunen bij de aanbevolen dagelijkse dosis vitamines en mineralen die niet direct beschikbaar zijn in het westerse dieet. Tegelijkertijd bevat ze ook geen overaanbod aan voedingsstoffen die overvloedig aanwezig zijn in het westerse dieet. Bovendien zal ze geen overaanbod van in vet oplosbare vitamines en mineralen bevatten om het risico op toxiciteit te voorkomen.

Kortweg, een goed supplement is samengesteld met uitgebalanceerde vitamines en mineralen die de ADH van voedingsstoffen nauw vertegenwoordigen.

Waarop moet je letten bij het kopen van een multivitamine?

Doel

Multivitaminen zijn er in verschillende formules, elk met hun eigen focus. Overweeg je leeftijd, eventuele gezondheidsproblemen en je dieet voordat je er een kiest. Onthoud ook dat het altijd een goed idee is om eerst contact op te nemen met je arts voordat je supplementen inneemt. Hij of zij kan onderzoeken welke mogelijke tekorten je hebt en vervolgens samen met jou zoeken naar het supplement dat het beste bij je past.

Vorm

Multivitaminen zijn er in een grote verscheidenheid aan vormen, waaronder tabletten, capsules en gummies. Als je moeite hebt met het slikken van pillen, zijn vitamines in de vorm van gummies of hele kleine tabletten geweldige alternatieven voor je.

Andere ingrediënten

Naast de basisingrediënten bevatten sommige vitamines ook suiker, kunstmatige smaak- en kleurstoffen en andere ingrediënten. Als een 100% natuurlijke vitamine belangrijk voor je is, zijn er veel opties die biologisch zijn en vrij van kunstmatige ingrediënten. Kijk altijd naar extra ingrediënten (zoals kruiden) om er zeker van te zijn dat het supplement geen invloed heeft op de medicijnen die je mogelijk gebruikt. Het is een goede gewoonte om eerst met je arts te praten over eventuele supplementen die je inneemt en om de ingrediënten met hem of haar door te nemen. Het belangrijkste is om precies te weten wat er in je vitamine zit.

Wat zeggen de experten?

We proberen allemaal ons best te doen om dagelijks een verscheidenheid aan groenten en fruit te eten, maar soms is dat niet altijd het geval. Supplementen kunnen helpen de voedingskloof te vullen met essentiële vitamines en mineralen die je mogelijk niet in je dieet hebt. Expeten raden aan om een vitamine te kiezen die is samengesteld uit echt voedsel waardoor de voedingsstoffen beter verteerbaar zijn.