We kennen het allemaal, de zomer is in aantocht en we willen graag van ons ¨wintervet¨ verlost worden. Misschien volg je al een tijdje een strikt dieet maar lukt het je maar niet om die paar laatste kilootjes kwijt te geraken? Op tv en ook op het internet worden je dagelijks tientallen verschillende ¨fat burners¨ aangeboden. Maar welke van deze vetverbranders werken echt en hoe veilig zijn ze eigenlijk voor onze gezondheid? Wij geven jou graag meer uitleg in onderstaand artikel.

beste vetverbrander

Wat is een vetverbrander?

Vetverbranders, bij velen beter gekend als ¨fat burners¨ zijn ingrediënten, verwerkt in voedingssupplementen, die bijdragen aan een verhoging van ons metabolisme. Dit betekent dat ze de verbranding van vet versnellen en de vetopname doen vertragen. Ook helpen ze bij het onderdrukken van je hongergevoel. Daarom zal je door het innemen van (de juiste) vetverbranders dus gewicht verliezen. Vetverbranders zijn echter geen wondermiddelen: wie denkt dat hij naar hartenlust kan eten en toch niet zal bijkomen omdat hij fat burners inneemt, zullen we moeten teleurstellen. Fat burners werken het best in combinatie met een aangepast dieet en voldoende beweging. Goede ververbranders zijn daarom de ideale aanvulling op jouw regime!

Wat zijn de 3 beste vetverbranders?

We weten inmiddels allemaal dat er oneindig veel fat burners verkrijgbaar zijn op de markt. Onderzoeken hebben uitgewezen dat de onderstaande 3 vetverbranders, de meest doeltreffende werking hebben:

1) Cafeïne

Cafeïne geeft je lichaam vrijwel direct een enorme energieboost. Denk maar aan het gevoel dat een kop koffie of een blikje Red Bull je bezorgt wanneer je voordien slaperig was. Het energieke gevoel dat je krijgt door het innemen van cafeïne, maakt je actiever. Hierdoor ga je meer calorieën verbranden en zal deze vetverbrander je dus helpen bij het vermageren. Daarom is cafeïne dan ook het hoofdbestanddeel van de meerderheid van de voedingssupplementen.

In welke voeding vinden we cafeïne terug?

Naast de inname van cafeïnerijke vetverbranders in de vorm van een pilletje, is het ook mogelijk om meer cafeïne te nuttigen door middel van gewone voedingsmiddelen. Het is algemeen geweten dat cafeïne terug te vinden is in koffie en in cacaobonen maar ook in groene thee en pure chocolade zit er heel veel cafeïne. Pas wel op met frisdranken zoals cola: Deze mogen dan wel een hoge dosis cafeïne bevatten, de hoeveelheid suikers aanwezig in een fles cola zullen ervoor zorgen dat je niet zal afvallen maar juist zal aankomen.

2) Eiwitten

Het verhogen van de inname van eiwitten wordt reeds sinds lange tijd als één van de meest doeltreffende manieren om gewicht te verliezen, gezien. Overal lees je over het beroemde eiwitdieet, ook wel proteïnedieet genoemd. Ook wanneer je naar een diëtist gaat, zal je steeds buitengaan met een eiwitrijk voedingsschema.

Wat is het effect van eiwitten op een vermageringskuur?

Eiwitten of proteïnen spreken onze opgeslagen vetreserve aan voor het verkrijgen van meer energie. Voor de verbranding van eiwitrijke voeding, moet het lichaam dus veel harder werken dan voor de verbranding van koolhydraatrijke voeding bijvoorbeeld. Producten rijk aan koolhydraten zoals pasta en rijst, geven ons onmiddellijk enorm veel energie die dan ook even snel weer verdwijnt. Voeding rijk aan proteïnen daarentegen, geeft ons meer energie op lange termijn waardoor we meer vetcellen gaan afbouwen.

Bijkomende voordelen van eiwitrijke voeding

Het eten van veel eiwitrijke voeding, helpt ons bij het verliezen van overtollig gewicht. Toch hebben eiwitten ook nog verschillende andere positieve bijwerkingen:

 • Behoud van spiermassa: Of je nu kiest voor additionele voedingssupplementen of voor proteïnen aanwezig in standaard voeding, eiwitten dragen steeds bij aan het behoud van je spiermassa. Je ziet dikwijls mensen die tijdens een vermageringskuur te kampen hebben met een verlies aan spiermassa. Deze zogenaamde ¨slappe spieren¨ komen tot stand door een tekort aan eiwitten in het bloed.
 • Ruime keuze aan producten: Het belang van eiwitten tijdens het diëten is inmiddels wereldwijd bewezen. Daarom zijn er ook hier bij ons in Nederland, steeds meer eiwitrijke voedingssupplementen verkrijgbaar. De proteïneshakes bijvoorbeeld, worden tegenwoordig in alle denkbare smaken gemaakt: van aardbeien tot chocolade, er is voor ieder wat wils. Ook in gewone voeding, zijn er talloze producten te vinden die rijk zijn aan proteïnen. Er zijn tientallen soorten groenten die heel veel eiwitten bevatten. Denk maar aan boontjes, spinazie, wortelen…enzovoort. Ook in sommige vlees- en vissoorten vinden we een grote hoeveelheid eiwitten terug. De meest eiwitrijke vissoorten zijn zalm en tonijn terwijl rood vlees en kipfilet de winnaars zijn bij de vleessoorten. Diverse melkproducten en uiteraard ook eieren zelf, bevatten eveneens heel veel proteïnen. Magere kwark, witte kaas en yoghurt zijn enkele voorbeelden hiervan. Een combinatie van deze ingrediënten is evenzeer perfect mogelijk voor het bereiden van een eiwitrijke maaltijd. Denk maar aan een zalmomelet met spinazie of een tonijnsalade. Zelfs voor je vieruurtje kan je gaan voor een proteïnereep of voor een lekkere shake.
 • Geen hongergevoel: Eiwitten geven ons lichaam heel veel energie. Daarom zal je geen honger hoeven te lijden bij het innemen van deze doeltreffende vetverbranders.

Het is belangrijk om steeds een eiwitsupplement uit te kiezen dat weinig of geen toegevoegde suikers bevat, anders zou je hierdoor toch nog aan kunnen komen. Check ook steeds de hoeveelheid calorieën van iedere shake of eiwitrijke snack. Dit aantal kan enorm verschillende tussen het ene en het andere product en daarom zou je gewichtsafname minder snel dan gewenst kunnen gaan.

3) Vitamine D

Je hoort dit waarschijnlijk al sinds je kindertijd: het opnemen van voldoende vitamine D is heel belangrijk voor je gezondheid. We krijgen vitamine D binnen door zonlicht en door het eten van de juiste voeding. Nochtans zijn er veel mensen met een tekort aan vitamine D, vooral in de winterperiode.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine D?

 • Eieren: Eieren zijn niet alleen een goede eiwitbron maar bevatten ook een grote dosis vitamine D. Het opnemen van eieren in je dieetschema is daarom altijd een goed idee.
 • Vlees: De meeste vleessoorten zijn rijk aan vitamine D. Probeer wel zoveel mogelijk mager en rood vlees te eten omdat deze soorten minder calorieën bevatten.
 • Vette vis: Wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat er veel vitamine D zit in vette vis. Het is daarom aanbevolen om minstens één keer per week vette vis klaar te maken. Met vette vis worden alle vissoorten die meer dan 5% vet bevatten, bedoeld. Denk maar aan sardines, haring en makreel. Je kan hierbij kiezen uit verse vis of vis uit blik. Verse zalm is eveneens een goede bron van vitamine D.
 • Vloeibare bak – en braadproducten: In margarine en bakolie, zit evenzeer veel vitamine D.

Extra voordelen van het innemen van vitamine D als vetverbrander

Vitamine D werkt niet alleen bevorderend bij het diëten, de opname hiervan brengt ook nog tal van andere voordelen met zich mee:

 • Behoud van stevige botten en tanden: Een tekort aan vitamine D bij kinderen kan skeletziektes zoals rachitis veroorzaken. Bij volwassenen kan een tekort aan deze vitamine zelfs leiden tot botontkalking.
 • Voorkomen van depressies: Wanneer we kijken naar het aantal personen die lijden aan een depressie, valt het op dat dit aantal steeds hoger ligt in landen met een koud klimaat. In de Scandinavische landen bijvoorbeeld, zijn er veel meer depressieve personen dan in landen zoals Spanje en Portugal. Daarom is het, vooral voor diegenen die in koudere oorden wonen, enorm belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Ook bij ons in Nederland, moet je hier vooral tijdens de wintermaanden voldoende aandacht aan schenken.

Het innemen van extra vitamine D voedingssupplementen is ook een goed alternatief voor hen die (over)gevoelig zijn voor cafeïne of voor diegenen die hier simpelweg niet van houden.

Tips voor het consumeren van efficiënte en veilige vetverbranders

Niet alle fat burners zijn even gezond, als je de verkeerde supplementen koopt loop je een hoog risico op ernstige gezondheidsklachten. Soms blijft dit bij lichte hoofdpijn of maagklachten maar er zijn ook al gevallen van hartkloppingen en hoge bloeddruk genoteerd. Daarom is het van cruciaal belang om je goed te informeren vooraleer je overgaat tot de consumptie van een vetverbrander. Er zijn wel enkele dingen die je zelf kunt doen om ongemakken te vermijden:

 • Ga naar erkende verkooppunten: Koop je vetverbranders steeds in erkende verkooppunten zoals apothekers, winkels gespecialiseerd in voedingssupplementen en betrouwbare webshops. Vooral in het geval van een webshop is het raadzaam om de reputatie van de shop na te gaan vooraleer je tot een aankoop overgaat. Check bijvoorbeeld of de shop veel positieve reviews heeft of bel hen persoonlijk op voor meer concrete informatie.
 • Raadpleeg een arts: Hoewel de meeste gezonde mensen (= mensen zonder specifieke lichaamsklachten) in principe geen problemen ondervinden tijdens het innemen van fat burners, is het aanbevolen om eerst altijd advies aan je huisarts te vragen. Niet iedere fat burner is uit dezelfde ingrediënten samengesteld en daarom kunnen sommige van deze voedingssupplementen schadelijk zijn voor je gezondheid. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld heel gevoelig voor cafeïne en in dat geval is het niet aangewezen om de dagelijkse cafeïne-inname met een grote hoeveelheid te verhogen.

Denk je er zelf ook aan om een vetverbrander in te nemen om zo je gewichtsafname te stimuleren? Zie er dan steeds op toe dat je er eentje uitkiest die in lijn is met jouw gezondheid om achteraf geen ongewenste lichaamsklachten te ervaren.