De complete gids tot verantwoord afvallen

Zo goed als iedereen heeft al wel eens een poging ondernomen om enkele kilo’s af te vallen. Misschien deed je dit met de zomer in het vooruitzicht, misschien deed je dit, omdat je absoluut wou kunnen stralen in dat fantastische kleedje, misschien deed je dit om je algemene gezondheid te verbeteren, misschien…

De redenen waarom iemand wil afvallen zijn uiteenlopend en persoonlijk. We kunnen dan ook niet stellen dat er goede en minder goede redenen hiervoor zijn, ieder moet dit voor zichzelf uitmaken. Wat we wel kunnen stellen, is dat er goede en minder goede manieren zijn om die extra kilo’s kwijt te raken.
We geven je hierna alvast enkele richtlijnen die je zullen helpen om op een verantwoorde en blijvende manier af te vallen.

verantwoord afvallen

De mythe doorbroken

De titel “verantwoord afvallen zonder dieet” klinkt voor sommigen onder jullie misschien wel als te mooi om waar te zijn. We kunnen je nu al gerust stellen, de titel werd niet gekozen om extra lezers aan te trekken, het kan namelijk echt.
Mensen moeten dringend af van het idee dat afvallen gelijk staat aan jezelf dag na dag uithongeren en jezelf alle lekkere voeding verbieden. Verantwoord afvallen doe je zeker niet op die manier. Toegegeven, door jezelf uit te hongeren en je alle lekkers te ontzeggen zul je inderdaad op korte termijn veel gewicht verliezen.

Dit gewichtsverlies zal echter niet leiden tot een blijvend resultaat, integendeel. Van alle personen die al de zogenaamde crashdiëten volgden, is bijna niemand erin geslaagd om en de poging vol te houden en het resultaat te blijven behouden. Als je stopt met het dieet, komen de kilo’s, en vaak zelfs meer, er in geen tijd terug bij. Absoluut te vermijden dus want het zal alleen maar tot frustratie en ergernis leiden.
Wil je graag verantwoord afvallen zonder dieet? Lees dan snel verder.

Geen dieet maar een nieuwe levensstijl

Verantwoord afvallen doe je dus niet door jezelf uit te hongeren, daar kunnen we het alvast over eens zijn. Het komt er eigenlijk eenvoudig gezegd op neer dat je door het toepassen van enkele kleine veranderingen in de dagelijkse patroon komt tot een nieuwe levensstijl waardoor je zowel gewicht zult verliezen als meer energie en een beter algemeen welbevinden zult ervaren. Klinkt goed toch? En dat is het ook, het is een kleine stap naar een grote verandering. En stap waarvan je je later zal afvragen waarom je die niet al veel eerder zette. Gaan we samen naar die nieuwe levensstijl?

Bewust omgaan met voeding

Laten we voor dit deel eerst even het basisprincipe van afvallen bekijken. Afvallen doe je als er een calorietekort gecreëerd wordt, anders gezegd als je minder calorieën inneemt dan je verbruikt. Dit lijkt duidelijk, maar in de praktijk blijkt dit toch een stuk moeilijker te zijn dan gedacht. Doe voor jezelf maar eens de test en hou gedurende enekel dagen alles bij wat je eet, je zult vast en zeker versteld staan van het resultaat. Een koekje tussendoor, een snoepje na het eten, een kommetje chips tijdens het tv-kijken enzovoort, het lijkt allemaal niet veel maar het aantal calorieën loopt wel aardig op. We horen mensen vaak zeggen dat ze helemaal niet veel eten en er toch maar niet in slagen om af te vallen. Verantwoord afvallen doe je echter niet door heel weinig te eten maar door voldoende van de juiste voedingsmiddelen te eten.


Zoals net gezegd, om af te vallen moet je voldoende van de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgen. Te weinig eten zorgt ervoor dat je lichaam in een soort van spaarstand gaat, te veel eten zorgt ervoor dat je lichaam reserves in de vorm van vet gaat aanleggen. Het ene is dus niet beter dan het andere als het doel verantwoord afvallen is.
Enkele tips:

  • Sla nooit het ontbijt over. Het voorziet je van energie om je dag te starten en brengt bovendien je metabolisme op gang.
  • Voor je warme maaltijd ga je uit van het idee dat de helft van je bord uit groenten bestaat. Dit vul je aan met een stukje vis of mager vlees en kies vervolgens voor volkorenpasta, bruine rijst of zoete aardappel. De inhoud van dit bordje zorgt ervoor dat je smakelijk kan eten, je gezonde keuzes maakt en je lange tijd na de maaltijd een voldaan gevoel blijft behouden.
  • Probeer na het actiefste deel van je dag je inname van koolhydraten te beperken. Koolhydraten worden gebruikt om energie te leveren en als je lichaam niet meer zo actief is, zal het de overschotten aan koolhydraten opslaan als vet.
  • Uiteraard zijn tussendoortjes toegestaan. Kies hier wel voor gezonde alternatieven voor de alomgekende caloriebommen. Een potje plattekaas, een stuk fruit, een handjevol noten, het zijn allemaal prima tussendoortjes die je honger helpen stillen en waarvan je niet zo aankomen.

Je kunt dus best nog lekker en smakelijk eten en toch gewicht verliezen. Het komt erop aan een klik te maken en onbewust naar gezondere alternatieven te grijpen dan naar de snelle en makkelijke oplossingen. In het begin zul je je hier bewust van zijn, maar na verloop van tijd zal dit een automatisme worden. Je kunt het je nu misschien nog niet voorstellen, maar het is echt zo.

Bewegen, bewegen, bewegen

Verantwoord afvallen is een combinatie van gezonde en evenwichtige voeding en voldoende beweging. Niemand die zegt dat je ineens topsport moet gaan beoefenen of dat je dagelijks uren in de sportschool, enkele kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken.
Enkele voorbeelden om je op goede en sportieve weg te helpen:

  • Een half uurtje per dag een fikse wandeling maken, het klinkt misschien onbenullig, maar dat is het zeker niet. Het helpt je niet alleen om calorieën te verbranden, maar ook om te ontspannen en tot rust te komen.
  • Neem eens wat vaker de trap in plaats van de lift. Het nemen van de lift is in de meeste gevallen een automatisme, we denken er niet bij na en overwegen dus ook niet om eens de trap te nemen. Traplopen is prima als extra manier om vet te verbranden.
  • Laat wat vaker de auto staan. Ook hier kunnen we spreken van een automatisme. Veel verplaatsingen zoals naar de bakker, de slager, de krantenwinkel en noem maar op kunnen we echter even makkelijk te voet of met de fiets doen, maak hier dan ook een goede gewoonte van.
  • Kies een sportmaatje. Niets zo vervelend als na een lange en drukke dag nog jezelf aan het sporten moeten zetten. Doe je dit samen met een vriend of vriendin, dan zal je minder snel geneigd zijn een sportuurtje over te slaan.

Geef nu toe, het zijn toch echt wel kleine aanpassingen die we aangehaald hebben? En toch maken ze een groot verschil, je zult meer energie verbruiken en dus makkelijker afvallen op een leuke manier.

Slaap voldoende

Het klint misschien wat tegenstrijdig met wat hierboven aangehaald werd, maar toch is voldoende slaap absoluut nodig bij het verantwoord afvallen. Het geeft je lichaam en spieren de kans om te herstellen en zich klaar te maken voor een nieuwe dag. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die weinig slapen minder makkelijk afvallen dan zij die hier wel aandacht voor hebben.
Voor mensen met een druk leven, is het soms wat zoeken naar een evenwicht. Het aanhouden van vaste slaaptijden kan hierbij een grote hulp bij zijn, zeker in combinatie met een ongeveer gelijk aantal uur slaap per nacht. Je kiest beter voor elke nacht 7 uur slaap, dan op weekdagen maar 5 uur en dan in het weekend 11 uur.

Regelmaat is hierin belangrijk, zodat je lichaam gewoontes aanleert en weet dat het voor een bepaald aantal uur in rustmodus mag gaan.
Probeer voor het slapengaan te ontspannen en probeer om drukte te vermijden. Je zult hierdoor makkelijker in slaap vallen en dieper en rustiger slapen, wat dan weer voor een fris en wakker gevoel zorgt bij het opstaan. En net dat frisse gevoel zorgt ervoor dat je er terug een hele dag tegenaan kan.

Wees niet te streng voor jezelf

De ene dag is de andere niet, en dit geldt ook voor je nieuwe levensstijl van verantwoord afvallen. Gaat het je eens een dag minder, heb je eens minder gezonde voedingskeuzes gemaakt, heb je eens een dag geen zin om te sporten of veel te bewegen? Morgen is een nieuwe dag, moet je dan maar denken. Laat die mindere dag voor wat hij is en ga er de dag daarna weer tegenaan met volle moed. Niemand die je hiervoor vreemd zal aankijken, het is perfect menselijk om af en toe eens “foert” te zeggen en jezelf eens te laten gaan.


Verantwoord afvallen is ook geen kwestie van dagelijks jezelf te gaan controleren, en daarmee bedoelen we dat je niet dagelijks op de weegschaal hoeft te staan. Integendeel, van ons mag je perfect die weegschaal uit je leven bannen. Je zult zelf wel aan je lichaam voelen dat je een nieuwe weg hebt ingeslagen en je zult bruisen van levenslust en energie.


Verantwoord afvallen zonder dieet, het kan dus echt en het is niet eens zo moeilijk en ingrijpend. Gezonde voedingskeuzes maken, voldoende bewegen en voldoende slapen, meer is er eigenlijk niet aan om tot mooie en blijvende resultaten te komen. Blijvend omdat je kiest voor een nieuwe levensstijl en dus de aangenomen gewoontes blijft gebruiken. We wensen je alvast veel succes toe, je kan het.