Wanneer je moeite hebt met afvallen en alles al geprobeerd hebt, kan een dietist dé oplossing zijn. Alleen komt de service en expertise wel met een prijskaartje. Wil jij ook graag afvallen en kun je de hulp wel gebruiken? Lees dan gauw verder of een diëtist zijn geld waard is.

Wat doet een diëtist?


Allereerst is het belangrijk om het werk van een dietist te beschrijven. Een dietist heeft namelijk een erg brede functie. Niet alleen helpt het mensen met gewichtsproblemen, ook met gezondheidsproblemen kun je terecht bij een dietist. Deze specialist legt de focus op voeding en hoe voeding verandering kan brengen in jouw leven of noodzakelijk kan zijn voor jouw gezondheidsklachten. Omdat we de focus leggen omtrent afvallen, zullen we dieper ingaan op wat een diëtist voor je kan doen wanneer je wilt afvallen:

is een dietist zijn geld waard

De diëtist neemt allereerst de tijd voor je om naar je te luisteren. Wat heb je zelf allemaal al geprobeerd om af te vallen en waar loop jij telkens tegenaan? Ook zal de diëtist aan jou vragen om een eetdagboek bij te houden. Hier schrijf je dagelijks alles op wat je hebt gegeten. Het is ook van groot belang om het tijdstip van consumptie en gevoel hierbij op te schrijven. De dietist kan aan de hand van deze informatie meer inzicht krijgen in jouw eetgewoontes.

Vervolgens kan de diëtist de probleemgebieden aankaarten in jouw eetdagboek. Wellicht eet je te weinig in de ochtend, waardoor je ‘s middags eerder gaan snacken. Of zijn de suikerrijke toetjes laat in de avond een probleem. Dit inzicht is enorm belangrijk en handig voor jou. Zo weet je waar het fout gaat en krijg je hulp om dit te veranderen.

Hierna wordt er een dieet op maat voorgeschreven. Dit is een dieet dat past bij jou en is een gezond alternatief. Het dieet is enorm divers waardoor jij het langer kunt volhouden zonder problemen. Dit dieet is zo gemaakt dat je dagelijks minder calorieën binnenkrijgt, maar wel genoeg voedingsstoffen. Zo kun je succesvol afvallen. Wanneer je moeite hebt met het dieet, of dit dieet niet werkt, ga je samen met de dietist op zoek naar de oorzaak hiervan. Er kunnen (bloed)onderzoeken worden gedaan om te zien of er niet iets anders aan de hand is.

Het contact met de diëtist kan op wekelijkse of maandelijkse basis zijn. Tijdens de afspraken wordt er gekeken naar de voortgang van het proces en is er aandacht voor knelpunten. Tijdens deze afspraken wordt je gewogen en worden jouw maten opgemeten. Hierdoor kun je na enkele afspraken al grote veranderingen zien.

Persoonlijke aandacht


Een groot voordeel van een diëtist is dat je persoonlijke aandacht krijgt. Wanneer je simpelweg een hip dieet volgt uit een tijdschrift, kan dit tijdelijk een oplossing zijn. Maar wanneer het dieet niet meer werkt, is er niemand om navraag te doen. Bij een dietist geniet je van persoonlijke aandacht. Er wordt als het ware met een microscoop gekeken naar jouw voedingsproblematieken. Hoe komt het dan je aan blijft komen, waarom kun je moeilijk afvallen en waar zitten de knelpunten? Door zo gericht naar jouw eetpatroon te kijken, kunnen de probleemgebieden zo naar boven komen. Door slechte eetgewoontes, waar je zelf wellicht niet van bewust bent, aan te passen kun jij succesvol afvallen. Deze persoonlijke aandacht is zeker het geld waard. Het is een kleine investering wanneer je vervolgens succesvol kunt afvallen.

Realiteitscheck


Een ander voordeel van de hulp van een diëtist is dat je een realiteitscheck krijgt. Soms heb je het gevoel dat je helemaal niet te veel eet en dat je niet weet hoe het mogelijk is om aan te komen. Maar dankzij de hulp van een diëtist en het eetdagboek, krijg je opeens inzicht in de zaak. Deze realiteitscheck is niet per definitie een fijne ervaring, maar het is wel een belangrijke ontwikkeling voor jou. Zo weet je waar het probleem ligt en kun je samen met de diëtist naar de oplossing zoeken.

Verantwoording


Wanneer je in je eentje aan een nieuw dieet start, hoef je nooit verantwoording af te leggen wanneer je een beetje afwijkt van het dieet. Ook wanneer je de fout ingaat, hoef je dit aan niemand te verantwoorden. Een groot voordeel van een diëtist, is dat je hierdoor niet meer om het dieet heen kunt. Snack je stiekem? Dan zal dit zichtbaar worden tijdens de weegmomenten en is uitleg vereist. Doordat je verantwoording moet afleggen, heb je altijd een stok achter de deur om extra goed je best te doen. Smoesjes gaan er niet in, waardoor je sneller succesvol kunt afvallen. Lukt het gewoon niet om het dieet te volgen? Dan is dit ook geen probleem. Dit kan een teken zijn dat het dieet niet goed werkt voor jou. De diëtist gaat dan samen met jou op zoek naar een beter alternatief.

Het leren om verantwoording te nemen over jouw keuzes omtrent voedsel, is een belangrijk proces. Dit zal je later ook helpen wanneer je moeite hebt om gezond te blijven eten. Je schuift de schuld dan niet af, maar kunt realistisch de problemen inzien en er zelf iets aan veranderen.

Onderliggende klachten en diëtist
Heb jij onderliggende klachten, wellicht door jouw dieet, maar wil je toch afvallen? Wanneer je veel medicijnen gebruikt of chronische klachten hebt, kan het gevaarlijk zijn om zomaar jouw dieet aan te passen. Het is dan van levensbelang om dit met beleid en aandacht te doen. Juist dan is een diëtist goed om in te schakelen. Samen met de diëtist kan er een voedselplan worden opgesteld en een apart eetschema. Deze is dan speciaal ontworpen voor jou. Dit eetschema heeft geen negatieve invloed op jouw onderliggende klachten en medicijngebruik.

Wanneer iemand last krijgt van hartproblemen of diabetes, zal de huisarts automatisch de hulp van een dietist voor je inschakelen. Voeding is namelijk van groot belang voor het welzijn wanneer je kampt met deze klachten. Wanneer je voor jouw gezondheid de hulp van een dietist nodig hebt, is dit het geld natuurlijk dubbel en dwars waard. In veel gevallen worden de kosten voor een diëtist achteraf vergoed door de zorgverzekeraar wanneer dit vanwege gezondheidsklachten is. Heb je zelf last van lichamelijke klachten? Je kunt altijd zelf contact opnemen met een dietist. Een verandering van het eetpatroon kan de klachten verminderen of verlichten.

Zelfs wanneer je kampt met onderliggende klachten, is het mogelijk om af te vallen. Hier heb je de hulp van een diëtist zeker bij nodig voor de veiligheid. In vele gevallen is afvallen een belangrijk onderdeel voor het verminderen van de klachten.

Vegetarisch of veganistisch dieet


Zou jij weleens vegetarisch of veganistisch willen gaan eten. Of heb je dit wel eens geprobeerd, maar kun je het niet volhouden? Ook dan kun je de hulp van een diëtist inschakelen. Dit is juist sterk aan te raden. Wanneer je kiest voor een extreem dieet dat een voedselgroep elimineert, is het verstandig om de hulp van een professional in te schakelen. Een diëtist kan namelijk een gezond eetschema voor je opzetten. Zo voorkom je dat je voedingstekorten oploopt wanneer je een extreem dieet gaat volgen. Wanneer mensen kiezen voor een extreem dieet, is de kans groot dat ze snel terugvallen in oude gewoontes wanneer ze niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Wanneer je wilt afvallen door een vegetarisch of veganistisch dieet, is het dus noodzakelijk dat je goed weet hoe en wat je moet eten. Zo voorkom je dat je na enkele weken “faalt” en weer terugvalt in jouw oude eetpatroon. Er zijn ook diëtisten die gespecialiseerd zijn in veganistische diëten.

Conclusie: is een diëtist zijn geld waard?


Wil jij succesvol afvallen? Ben jij klaar met het volgen van hippe diëten die maar tijdelijk werken? Wil jij weten waardoor de kilo’s er altijd weer snel aankomen? Dan is de hulp van een diëtist cruciaal. Wanneer je veel moeite hebt met succesvol afvallen, kan een professional op dit gebied enorm helpen. Door een realistische blik te werpen op jouw eetpatroon, kun je tot enorm veel inzicht komen. Door de persoonlijke aandacht van een diëtist kun je veel succesvoller afvallen. Niet alleen wordt er gekeken naar jouw voedingspatroon, maar je wordt ook streng aan de regels gehouden. Je moet leren verantwoordelijkheid te nemen over jouw acties. Dit kan soms de sleutel zijn tot het succesvol afvallen.

Er zit zeker een prijskaartje aan de kosten voor een diëtist, maar dit is een investering waar je de rest van jouw leven plezier aan hebt. Het is een kleine bedrag, wanneer je vervolgens geen geld meer hoeft uit te geven aan shakes, pillen en producten om af te vallen. Wanneer je die kosten op een weegschaal legt, is een dietist altijd de voordeligste optie. Wanneer jij vervolgens succesvol kunt afvallen en de kilo’s er ook echt afblijven, is dit een onbetaalbaar cadeau. Vergeet ook niet om eens naar jouw polis te kijken van de zorgverzekeraar. Het is namelijk in sommige gevallen mogelijk dat de kosten voor een diëtist gedeeltelijk of volledig worden vergoed.

Wacht niet langer meer met een gezonder leven en start vandaag nog. Bel een diëtist bij jou in de buurt en vraag een kennismakingsgesprek of consult aan. Je leert de diëtist kennen en leert meer over de werkwijzen. Het is een unieke manier voor iedereen die klaar is met eindeloos diëten zonder succes. Investeer in de rest van jouw leven, door de hulp van een dietist in te schakelen. Een gezonder leven is zeker de prijs waard.